Imprimir

La condescendència amb la diversitat funcional continua essent freqüent en els mitjans de comunicació

territoris.cat/Josep A. Pérez | 28 de de maig de 2016

Col·loqui amb Josep A. Pérez, Domingo Garcia, Josep Lavín i Jordi Latorre, Asteri Ruíz i Alvaro Torreros
Col·loqui amb Josep A. Pérez, Domingo Garcia, Josep Lavín i Jordi Latorre, Asteri Ruíz i Alvaro Torreros

En el decurs del col·loqui va quedar pales que existeix una percepció diferent en els mitjans de comunicació entre les persones amb diversitat funcional i amb malalties mentals

Com a gran comunicadora, Mònica Terribas va reconèixer que els mitjans de comunicació tendeixen a tractar amb condescendència a les persones amb discapacitat, per cert una paraula que segons els experts en aquest àmbit hauria de passar a anomenar-se diversitat funcional. Els mitjans encara els és difícil superar la barrera entre la persona objecte i la persona subjecte, per la qual cosa en la majoria dels casos la informació sobre aquest col·lectiu tendeix a tenir un cert paternalisme.

Col·loqui amb Josep A. Pérez, Domingo Garcia, Josep Lavín i Jordi LatorreMònica Terribas coneix de prop l'entorn de les discapacitats, i tot de la seva sensibilitat, reconeix que en alguna ocasió s'ha dirigit a l'objecte més al subjecte. Per altra banda l'àmbit de la diversitat funcional i les malalties mentals continuen forma'n part, més de les seccions de societat que no pas de l'entorn en el qual actua la persona, origen de la notícia, i això és el que s'ha d'evitar.

Per a Terribas, tots els mitjans públics i privats es mouen per mercantilisme, per molta sensibilitat que s'hi vulgui dedicar, per la qual cosa al final el que mana és l'audiència, i aquí és on es pot influir per tal que els àmbits de la societat més opacs puguin tenir la seva cota de protagonisme i normalitat.

Del col·loqui també es va desprendre que l'àmbit de la diversitat funcional, el cas que tracta Acudam, compta amb una major acceptació, normalitat o integració del que poden ser les malalties mentals. L'entorn social i familiar de la diversitat funcional fa anys que s'ha projectat a la societat, ha acceptat com a normal la integració en tots els àmbits. Al contrari les malalties mentals, han començat a ser reconegudes més recentment, bé sigui perquè la recerca mèdica en té més coneixement o perquè els entorns han renunciat al proteccionisme de les persones afectades.

Acudam - Monica TerribasLes persones amb discapacitat tan sols intenten que se'ls reconegui per les seves capacitats, o la seva personalitat i que l'àmbit de la diversitat no afecti l'hora d'explicar actituds, reptes, i assoliments, personals o col·lectius.

La conferència de Mònica Terribas i el posterior col·loqui el va organitzar l'associació Acudam i també hi van paricipar l'alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, el director de l'ONCE Domingo Garcia, el president de Salut Mental Lleida, i regidor de Mollerussa Josep Lavín, el tècnic d'ACUDAM, Alvaro Terreros, la treballadora d'ACUDAM Asteri Ruíz i el periodista i director del diari digital Territoris.cat Josep Anton Pérez.

Podeu veure aquest article en la següent adreça /articulo/altres-noticies/condescendencia-amb-diversitat-funcional-continua-essent-frequent-els-mitjans-comunicacio/20160528102149034014.html


© 2021 Territoris.cat

Telèfon  649 811 596 - [email protected]