La comunitat gitana de Miralcamp se suma al Dret a decidir per la independència

El poliesportiu de Miralcamp va acollir una xerrada de l'ANC, amb les intervencions de l'advocat Joan Argilés i el patriarca de Lleida, Antonio Salazar que va afirmar que el poble gitano està al costat del president Mas i de l'ANC en aquest procés que viu Catalunya.

ANC Col·lectiu Gitano (21)

Amb la pràctica totalitat del col·lectiu gitano de Miralcamp de diferents generacions, joves i adults, homes i dones, i representats també pel president de l'associació gitana del municipi, Pedro Navarlaz, van participar aquest dimarts en una xerrada organitzada per l'ANC Pla d'Urgell.

L'acte va comptar amb la intervenció de l'advocat Joan Argilés, gran coneixedor de la cultura gitana, que va destacar el paper rellevant que representa a Catalunya aquesta minoria de 250.000 persones , i 150.000 votants en les properes eleccions europees. Argilés va insistir en què

hem d'anar a votar perquè hem de poder incidir en els àmbits social i econòmic, per tal que hi hagi un model que els estats no distorsionin i canviïn les polítiques europees, que puguin afectar a aquest col·lectiu.  

Pel que fa a Catalunya, va destacar el paper de les petites i mitjanes empreses que s'estan obrint als mercats exteriors, malgrat la carga impositiva a la que estan sotmeses i la falta de finançament. Una economia, la catalana -va afegir-  que s'ha de potenciar, que no espera ser subsidiada i que crea riquesa.

Per la seva part, el patriarca de la Comunitat Gitana de Lleida,  Antonio Salazar, va lloar la feina que fa l'ANC, i va afegir que cap país pot tallar la llibertat que demanem pel dret a decidir i  lluitarem fins el dia 9 de novembre. Salazar va encoratjar a tota la comunitat gitana a votar en els properes eleccions europees, per després continuar participant en les assemblees de l'ANC i amb el poble que represento. El patriarca va afegir que a Catalunya tindrem l'oportunitat de fer que es vegi que som gitanos europeus. Salazar també va avançar que s'han posat en contacte les quatre regions, Tarragona, Barcelona, Figueres i Lleida, per treballar conjuntament, un desig propi d'unió de tots els gitanos de Catalunya.

Salazar va defensar la figura del gitano, que en un passat va marcar una pauta de bona gent i treballadora, el paio necessitava el gitano per llaurar. Salazar també va dir que no volen ser un poble de demandants, ans al contrari, accedir a la formació i al treball digne. L'actual regulació dels residus, amb la impossibilitat de recollida de ferralla, multes per plegar caragols o la contractació de persones estrangeres en origen, ha tancat les portes a aquestes activitats i els gitanos s'han quedat fora del circuit. En aquest aspecte, Salazar va referir-se a la desesperant situació que viuen 90 famílies gitanes a Lleida, sense recursos i sense possibilitats de qualsevol activitat.  

comentaris
Més a Comarca