04.07.2022 |

El Pla d'Urgell s'afegeix a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni

El Centre de Recerques Mascançà impulsa a la comarca la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni, organitzant una visita a l'església i l'Ajuntament de Linyola i al retaule de la mare de Déu del Lliri de Vilanova de Bellpuig.
Imatge de l'església de Santa Maria de Linyola.
Imatge de l'església de Santa Maria de Linyola.
El Pla d'Urgell s'afegeix a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni

El Centre de Recerques Mascançà, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Pla d’Urgell, ha organitzat, per primer cop, les Jornades Europees de Patrimoni al Pla d’Urgell. Coincidint amb les Jornades a escala europea, la celebració tindrà lloc el proper dissabte 29 de setembre. És previst que els participants coneguin de prop el casc antic del centre de Linyola i també el retaule de la Mare de Déu de Lliri, a l’església de Vilanova de Bellpuig.

Amb aquesta iniciativa, es pretén acostar el patrimoni als plaurgellencs i alhora donar valor a monuments i peces d’alt valor que els mateixos ciutadans de la comarca desconeixen.

Per això, el dissabte a les 12 del migdia, Esteve Mestre i JoanYeguas oferiran una visita guiada al palau renaixentista de Linyola (actual ajuntament) i a l’església de Santa Maria, singular per les característiques del campanar, vuitavat i amb quatre torres. La visita es complementarà amb una pujada al campanar i la descripció dels elements més importants de la portada de l’església.

A la tarda, a partir de les 6, Montse Macià i Alberto Velasco explicaran als assistents les peculiaritats del retaule de la Mare de Déu de Lliri, de Vilanova de Bellpuig. El retaule data de finals del segle XV, s’atribueix al valencià Pere Girard, i mostra una taula central amb la Verge i al seu voltant altres set taules on es desenvolupen el cicle dels goigs de la Mare de Déu. El retaule és un dels elements patrimonials més antics que es conserven a tot el Pla d’Urgell.

El mateix Centre de Recerques Mascançà s’ha mostrat disposat a organitzar unes segones jornades en properes edicions per a continuar fent promoció del patrimoni de la comarca i per a atorgar-li el valor que té gràcies al fet d’oferir visites guiades.

A tot Catalunya, les Jornades Europees de Patrimoni se celebraran aquest cap de setmana en 200 municipis. Les inscripcions per a organitzar-les es van fer al maig.

El Pla d'Urgell s'afegeix a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni
comentaris