Els anellaments han detectat 237espècies d'aus a l’estany d’Ivars i Vila-sana

Els tècnics del parc natural de l'estany d'Ivars i Vila-sana han detectat nius i cries de la mallerenga de bigotis, una espècie en perill, extingida a tot Catalunya excepte al pantà d’Utxesa.

Francesc Fabregat i Juan R. Sangrà van participar en les activitats.
photo_camera Francesc Fabregat i Juan R. Sangrà van participar en les activitats.

El Consorci de l’estany d’Ivars i Vila-sana ha celebrat durant tot el cap de setmana el Dia Mundial dels Ocells. El dissabte, un centenar de persones van assistit al guiatge d’ocells des del mirador de Vallmajor per a poder conèixer les espècies d’aus que habiten o tenen com a lloc de pas l’espai natural. 

El  diumenge van tenir lloc les demostracions d’anellament d’ocells, en les que hi va participar un pùblic famíliar que van observar de prop espècies d’aus i conèixer com s’anellen i per què es fa. Precisament durant l’anellament, es va capturar i anellar un mascle de mallerenga de bigotis, una espècie pràcticament extingida a Catalunya i que s’ha detectat que viu i cria a l’estany des d’aquesta primavera.

El president del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, Francesc Fabregat, va valorar la presència de la mallerenga de bigotis com un senyal de la bona gestió que s'està fent de l'espai natural, consolidat i ric per la seva biodiversitat.
Gràcies als anellaments que es fan de forma periòdica des de la recuperació de l’estany, l’any 2005, s’han detectat 237 espècies a l’estany d’Ivars i Vila-sana,
de les quals 111 són ocells aquàtics.

En aquesta novena edició del Dia Mundial dels Ocells a l’estany d’Ivars i Vilasana, la celebració s’inclou dins del programa d’activitats de la Setmana Europea de la Custòdia del Territori, que ha tingut lloc del 28 de setembre al 7 d’octubre a Europa. La Primera Setmana Europea de la Custòdia del Territori ha comptat amb 300 actes previstos de la mà de 150 entitats i institucions de 20 països d’arreu d’Europa.

La Setmana Europea de la Custòdia del Territori s’emmarca en el projecte europeu LandLife, que té per objectiu comunicar el valor de la custòdia del territori al públic en general, a les entitats de conservació, als propietaris i a altres agents específics, com una eina eficaç i d’èxit per la conservació de la natura i la biodiversitat.

Comentaris
Més a Comarca