Els programes d'ocupació del Pla d'Urgell, referent a la demarcació de Lleida

El Pla d'Urgell, al marge de Lleida, ha estat la comarca que ha comptat amb més participació, i en conseqüència, més inserció, en els programes de formació per a joves i aturats de llarga durada.

El president Francesc Fabregat, amb els tècnics responsables del programa d'ocupació.
photo_camera El president Francesc Fabregat, amb els tècnics responsables del programa d'ocupació.

Els programes d'ocupació del Consell Comarcal el Pla d'Urgell han estat els que han comptat amb una participació més important dels que s'organitzen arreu de la demarcació, deixant de banda la capital de Segrià. Un programa que es va iniciar al desembre de 2012, i que després de la fase teòrica ha passat a la fase pràctica en les empreses.

A la convocatòria s'hi van presentar al voltant de 180 aspirants, dels que van superar la selecció 40 joves, i 56 aturats, que van seguir la formació en diferents sectors professionals, que van proposar els mateixos interessats. D'aquests 32 joves, i 23 aturats s'han incorporat al món laboral en empreses de la demarcació de Lleida. Concretament tretze joves s’han format en hostaleria, deu en comerç, nou en perruqueria i vuit en manteniment. Pel que fa als aturats 38 s’han format en agroalimentació i 18 dins de la branca sociocultural (atenció a les persones).

Però un detall important d'aquest programa és que 22 joves no havien acabat l’ESO, i segons requisit de la mateixa convocatòria, es van matricular a l’Escola d’Adults de Mollerussa, per poder finalitzar els estudis obligatoris.

El contracte laboral, en el cas dels joves, és de mitja jornada durant sis mesos, amb un sou finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), segons el Salari Mínim Interprofessional. Algunes empreses, però, han preferit contractar-los a jornada completa i llavors n’assumeixen els costos de la diferència. Pel que fa a les persones aturades de llarga durada, la contractació mínima és de 25 hores setmanals, subvencionades pel SOC segons el Salari Mínim Interprofessional.

Pel que fa al balanç d’insercions, el president del Consell Comarcal Francesc Fabregat s’ha mostrat molt satisfet perquè un 80% d’insercions de joves i que pràcticament la meitat de les persones aturades de llarga durada hagin trobat feina durant sis mesos és molt positiu i demostra la implicació de les empreses i del personal del Consell Comarcal en els programes.

Els dos programes per a fomentar l’ocupació compten amb el suport del Departament d’Empresa i Ocupació, del Ministeri de Treball i Assumptes Socials i del Fons Social Europeu.

Comentaris
Més a Comarca