Carme Forcadell considera que s'ha de recuperar la confiança en la política

El coordinadors de Pagesos per la Independència Pep Riera considera que el sector agrari de Catalunya aporta més a Europa del que rep, per la qual cosa no ha de ser un condicionant per la sobirania.
Sidamon va tornar a ser el centre de la reivindicació agrària lleidatana.
photo_camera Sidamon va tornar a ser el centre de la reivindicació agrària lleidatana.

El futur del món agrari en una Catalunya independent va ser el tema de debat en la jornada intercomarcal que va celebrar aquest dissabte a Sidamon Pagesos per la Independència, la sectorial de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Un acte que va retre homenatge a les tractorades que van tenir lloc a Sidamon els anys 1977-78, en una primera part, i que va continuar amb una xerrada del Cercle Català d'Economia.

L'acte va comptar amb la presència de la presidenta del l'ANC Carme Forcadell, qui va deixar clar que la voluntat de l'Assemblea no és la de ser un partit polític,si no més aviat és la de fer política per transformar la societat per crear un país nou. L'objectiu de l'ANC es pressionar als polítics, perquè tots els processos d'independència s'han liderat des de els governs. La feina de l'ANC és donar suport al govern, si treballa, i incrementar la majoria social en favor de la independència.

Forcadell va afirmar que existeix un desencís en la societat envers la classe política, però també reconeix que no tots els polítics són iguals, que hi ha diputats, alcaldes, regidors, que fa molts anys que treballen pel país, que són persones absolutament honrades, i això s'ha de reconèixer. La realitat és que hi ha un desencís en una manera de fer política però la política és una manera molt noble de servir al país. El fet és que algunes persones han corromput la política i això és el que s'ha d'evitar, i per aquest motiu és imprescindible tenir un Estat propi, que pugui legislar una llei electoral, una llei de transparència, un seguit de mecanismes que evitin la corrupció. Forcadell va reconèixer que sempre existiran persones que no respectaran les normes, però amb un Estat propi es disposarà de les eines per evitar-ho.

La dirigent de l'ANC va insistir en la necessitat d'il·lusionar a la societat per aconseguir un nou Estat, amb una Constitució nova que pugui disposar del mitjans perquè la corrupció sigui mínima i quant aparegui tallar-la de soca-rel, aquest ha de ser l'objectiu.

Per altra banda, Forcadell és conscient que l'estat espanyol "utilitzarà tots els seus recursos perquè no puguem fer el nostre procés". "Ells sempre tenen l'excusa de la legalitat i si ens ajustéssim a les lleis, les dones encara no podrien votar", ha explicat. La presidenta de l'ANC considera que "amb aquesta excusa, la societat no avançaria". "Les lleis han d'estar al servei de les persones, no les persones al servei de les lleis, per tant, cal canviar les lleis", ha sentenciat.

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana ha afegit que és "pervers" que l'estat espanyol vulgui prohibir una consulta a Catalunya "perquè ho diu la llei", quan "ells poden canviar la llei però no ho fan". "Això és antidemocràtic", ha sentenciat. El govern de la Gran Bretanya, en canvi, considera que sí que és un exemple de democràcia perquè ha permès que Escòcia faci un referèndum.

L'acte també va comptar amb la participació Pep Riera, coordinador de Pagesos Per la Independència, qui va assegurar que l'agricultura té un important paper imprescindible en una Catalunya independent i cal "aglutinar i motivar" per atreure persones de totes les edats a la pagesia i, sobretot, fer-la atractiva pels joves. Riera va destacar la importància de tenir una bona política d'estructures i de comercialització. Pel sindicalista cal reconduir els diferents sectors agraris perquè si no es pregunta "quin sentit tenen fer nous regadius si no sabem que fer, que plantar,..."

Tot i les coses a millorar Riera va ressaltar que el sector agrari català està preparat per resistir "fins i tot a un boicot espanyol" als productes catalans. Sobre la relació i pertinença a la Unió Europea, Riera va explicar que Catalunya aporta més a Europa del que rep de la UE pel sector agrari, i, per tant, sigui quin sigui l'escenari final, no tindria perquè afectar a l'agricultura catalana.

Comentaris
Més a Comarca