Es constitueix un equip comarcal d'atenció a les víctimes de violència masclista

El Consell Comarcal del Pla d'Urgell, amb la constitució d’aquest equip, vol articular i coordinar les diferents institucions i serveis que treballen davant d’un cas de violència envers les dones i, si s’escau, activar el protocol d’actuació.
Francesc Fabregat i Carme Castelló presideixen l'acte de constitució.
photo_camera Francesc Fabregat i Carme Castelló presideixen l'acte de constitució.

La coordinadora del Serveis Socials del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, els serveis socials bàsics, la responsable de l’àrea de Joventut del Consell Comarcal i la responsable d’Atenció a les Dones i d’Immigració, juntament amb un membre del Servei Educatiu del Pla d’Urgell, un representant del CAP de Mollerussa, i membres de la policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de la comarca integren l’equip comarcal del Pla d’Urgell d’atenció a les víctimes de violència masclista.

El president del Consell Comarcal Francesc Fabregat i la coordinadora de l'Institut Català de la Dona, Carme Castelló, han formalitzat aquest dimarts, la constitució de l'equip comarcal. Fabregat ha destacat en el seu parlament, que "no es pot tolerar cap agressió envers una dona; per això, treballem amb els joves, a través dels tallers de prevenció de violència o bé col·laborem amb les associacions de dones. Cal pedagogia per a prevenir la violència. Però si sorgeix un cas, hem de fer que la víctima se senti acompanyada i protegida. La funció de l’equip comarcal és la prevenció, detecció i protecció de la víctima".

Els tècnics i les institucions representades en l’equip comarcal ja han treballat conjuntament; i amb la constitució formal d’aquest equip es volen agilitzar alguns procediments i establir dinàmiques de treball que permetran actualitzar el protocol i el funcionament de tots els agents que s’impliquen quan sorgeix un cas de violència masclista.

La constitució de l’equip comarcal és un pas més en el desplegament del circuit que ha creat l’Institut Català de les Dones per a unificar els protocols existents. En un primer moment, els consells comarcals van establir els protocols d’actuació en cas de violència envers les dones (2009) i més tard es va crear la Taula institucional de Lleida (2010), de la qual formen part totes les institucions que actuen davant d’un cas de violència. Aquesta taula està presidida pel delegat del Govern a Lleida. Paral·lelament, es va establir una comissió tècnica, des de la qual treballen els tècnics, com a gestors del circuit d’actuació, de les institucions que integren la Taula institucional de Lleida. Finalment, aquest mes s’ha constituït l’equip comarcal per a aplicar els protocols i traslladar, si s’escau, a la comissió tècnica la necessitat d’activar altres mecanismes o bé prendre decisions davant d’un cas.

comentaris