Fondarella recupera per al públic una trentena d'oficis antics

La mostra de Fondarella, a les portes de la primera dècada, es consolida com una com a festa popular d'un gran interès per al públic.

Fondarella acull una mostra d'artesania en el marc de la festa.
photo_camera Fondarella acull una mostra d'artesania en el marc de la festa.

Fondarella presentarà aquest diumenge 8 de juny una nova edició de la Mostra d'Oficis i Artesania, una festa que s'ha convertit en referent popular, al mateix temps que ha generat força interès pel seu contingut pedagògic i històric.

Els carres i places de Fondarella és convertiran en l'escenari de la representació d'una trentena d'oficis antics i ja desapareguts, una mostra que es combinarà amb parades d'artesania, tallers pels més joves i de parades de productes agroalimentaris que participen en el projecte Gustum.

La mostra es va presentar aquest dimecres a la Diputació de Lleida, amb la participació del president de l'ens provincial i alcalde de Fondarella Joan Reñé, a qui van acompanyar la regidora de Cultura de Fondarella, Margarita Torres, i membres del consistori. Reñé, va indicar que després de nou anys la Mostra d’Oficis i Artesania de Fondarella està totalment consolidada i desperta un gran interès.

Reñé va afegir que la mostra es possible gràcies a la implicació dels veïns de Fondarella, tant els dies de la mostra com la resta de l’any, elaborant productes tradicionals que es posen a la venda en la mostra, com les orelletes, la ratafia o el sabó artesanal. Aquestes activitats han comptat amb la col·laboració de les diferents entitats del municipi, com l’Associació de Dones, l’Associació de la Gent Gran o els escolars del poble.

Per la seva banda Torres, va explicar que hi haurà demostracions de fins a una trentena d’oficis de temps passats, com el rabassaire, el picapedrer, la teixidora, el forjador de ferro, el bufador de vidre, la joiera artesana, la reixadora de cadires, la tintorera, el gravador artístic, l’espardenyer o el matalasser.

La festa es completa amb un seguit d'activitats paral·leles, entre les quals destaquen tallers de terrissa, de decoració de carabasses o de cal·ligrafia per als més petits i altres tallers-demostració d’elaboració d’orelletes, de caliquenyes i d’embalatge d’alfals amb premsa manual. A més, alguns dels oficis antics també oferiran tallers perquè els més joves els coneguin.

Comentaris
Més a Comarca