19.01.2021 |
Territoris.cat

Homenatge i exposició al cinema Planell de Linyola

El passat diumenge 18 d'agost al cinema Planell de Linyola es va retre homenatge a totes les persones que hi han treballat. També es va inaugurar una exposició d'objectes relacionats amb el cinema commemorant així aquests 50 anys d'història i també anunciant el seu tancament.

Intervenció de Pol Galitó i Pere Aumedes
Intervenció de Pol Galitó i Pere Aumedes
Homenatge i exposició al cinema Planell de Linyola

Després de quasi 50 anys treballant de forma ininterrompuda durant tots els festius i tots els caps de setmana, el cine Planell deixarà de fer projeccions de cinema el proper 8 de setembre. El diumenge 18 d'agost es va rendir homenatge a totes les persones que hi han treballat. Així mateix, es va inaugurar una exposició d'objectes antics relacionats amb el cinema en aquests 50 anys d'història. Si poden veure fulletons, cartells, bobines, i altres materials curiosos per tot aficionat al cinema. Tothom i és convidat a participar-hi, aportant materials relacionats amb el cinema Planell, per recordar moments que formen part de la història de Linyola. L'exposició es podrà visitar mentre el cinema romangui obert.

L'acte va ser presentat per en Pol Galitó, regidor de l'ajuntament de Linyola i representant d'aquesta entitat; que expressava dolgut l'haver de tancar el cinema ja que l'ajuntament no se'n pot fer càrrec, degut a la situació tan crítica que la cultura d'aquest país està patint. Galitó és espectador des de què era un nen i recordava el dia en què el cinema es va inaugurar.

D'altra banda, a l'acte hi van assistir els fills i filles dels creadors del cinema Planell, Ramon Vilaltella i en Joan Aumedes; que també van ser els impulsors de molts cinemes de les nostres comarques i del Circuit Urgellenc que actualment és l'empresa que els gestiona. 

Va fer la intervenció Pere Aumedes actual gerent del Circuit Urgellenc que visiblement emocionat deia que 

Tot comença i tot s’acaba.

"El canvi obligat als projectors digitals, junt amb la davallada d’espectadors i d’abonats (actualment més de 200), la manca de suport municipal, i la futura jubilació de la persona encarregada i projeccionista del cinema després de 22 anys, ens han fet prendre la decisió de tancar el proper 8 de setembre".

Les sales del cine Planell durant aquestes 6 dècades, dels anys 60 fins l’actualitat, han estat un referent cultural i social a Linyola i també per les poblacions veïnes. En elles s’hi han projectat “totes” les millors pel·lícules, premiades amb “Oscars”, amb “Goyas”, “Césars” i també “Gaudís”, d’aventures, comèdies, drames, de dibuixos, de terror, bèliques... els seu record queden entre les parets i les butaques. 

Els canvis socials i tecnològics, ens porten a prendre aquesta determinació molt dolguda, però al mateix temps meditada i també demorada en diverses ocasions.

I també queden en el record moltes persones que han ajudat a què durant tants anys fos possible; especialment els treballadors i els clients. Aumedes experessava el seu agraïment a totes aquestes persones per l'estima demostrada pel cinema i en especial pel Cine Planell,  també a l’ajuntament que en èpoques hi ha posat la seva important col·laboració econòmica; però en particular als abonats que des de finals dels anys 70 van fer possible mantenir viu el cinema.

Un  grup de gent visitant la cabina de projecció amb la companyia de Robert Garcia i Juli Garcia, projeccionistes a finals dels 80, principis dels 90.

A l'acte hi van assistir una cinquantena de persones que van poder gaudir dels objectes exposats i també d'una ruta "turística" per les instal·lacions i també van poder tocar i veure de primerà mà la cabina de projecció. A la foto de la dreta un grup de gent visitant la cabina de projecció amb la companyia de Robert Garcia i Juli Garcia (al centre), projeccionistes de la sala A a finals dels 80, principis dels 90.

El cinema Planell va ésser uns del més innovadors en cadascuna de les diferents etapes en què les sales de cinema experimentaven canvis:

Va ser dels primers en col·locar butaques encoixinades.

Va ser el primer local de la província en tenir dues sales.

Va ser dels primers ens instal·lar el so stereo.

Va estrenar pel·lícules en primícia en tota la província.

Va ser el primer en implantar el sistema d’abonaments l’any 1978, amb prop de 1.000 persones abonades.

El proper diumenge 8 de setembre es farà l'última projecció al cinema Planell amb una de les pel·lícules més emblemàtiques i representatives relacionades amb el 7è art: "Cinema Paradiso". Abans de la projecció, es podran veure dos curtmetratges dels directors Ferran Blanch i Robert Garcia, rodats en part a Linyola i al cinema Planell.

La sessió serà gratuïta.

Homenatge i exposició al cinema Planell de Linyola
comentaris