Josep Minguell pinta l'absis de l'església de Santa Maria de Fondarella

El Bisbe de Solsona Xavier Novell presideix l'acte de recuperació de la iconografia de l'absis de l'església de Santa Maria, que fou destruïda durant la Guerra Civil.

Joan Reñé amb el Bisbe Novell, Minguell i membres de la corporació municipal.
photo_camera Joan Reñé amb el Bisbe Novell, Minguell i membres de la corporació municipal.

Fondarella ha clausurat aquest dilluns la Festa Major, amb la inauguració del nou fresc de l'absis de l'església de Santa Maria, obra del targarí Josep Minguell. L'acte s'ha dut a terme en el decurs de la missa que ha presidit el Bisbe de Solsona Xavier Novell, i a la que hi ha assistit el president de la Diputació i alcalde del municipi Joan Reñé.

Reñé ha fet un breu repàs a la història del temple de Santa Maria i ha destacat que la recuperació de la iconografia es deu a la voluntat d'un poble de mantenir el seu patrimoni.

Per la seva banda Josep Minguell ha explicat que el mural reflecteix el simbolisme religiós, de la Mare de Déu i Sant Salvador, però que també vol recollir l'essència de la gent de Fondarella, interpretar el paisatge de la plana amb el fons dels Pirineus. Minguell ha afegit que el mural intenta transformar l'espai per plasmar l'esperit de Fondarella a les parets de l'església.

L'artista i el consistori van decidir unànimement les imatges que es recuperarien, utilitzant la tècnica del fresc, barrejant terres i pigments. Minguell ha assegurat que ell ha mogut el pinzell per traçar una història que hi és i ha recollit els records veïnals en el procés creatiu.

Fondarella, recupera amb aquesta obra, la iconografia de l’absis de l’Església de Santa Maria, destruïda durant la Guerra Civil espanyola quan fou cremat el retaule que presidia el temple. El temple original amb motius romànics, del que es conserva la façana, data del segle XII, i va ser reformat a mitjans del segle XVII. El municipi ha fet diverses millores en els darrers anys, com la taulada i l'absis.

Comentaris
Més a Comarca