09.12.2022 |

Diferents actes institucionals presideixen la Diada Nacional de Catalunya al Pla d'Urgell

Després de la lectura del manifest de l'11 de setembre i les respectives ofrenes florals de cada poble, es va donar pas a tot un seguit d'actes per tal de commemorar la Diada.
Ofrena floral en la Diada Nacional a Golmés.
Diferents actes institucionals presideixen la Diada Nacional de Catalunya al Pla d'Urgell

Els actes de la Diada celebrats a Torregrossa van començar a les 11,30 amb l'ofrena floral per part de representants del PSC i ERC a l'escultura "L'esforç d'un poble per la seva llibertat" situada  a la plaça 11 de setembre, on dues nenes vestides de catalanetes van dipositar el ram de flors en representació de l'Ajuntament i de tot el poble.
Acte seguit, es va donar pas a la lectura del manifest de l'11 de setembre de 2012 després de la qual, es va fer la la cantada de la Coral Parroquial. A continuació, va tenir lloc la pre-estrena del grup torregrossí d'havaneres Onada, amb els seus components, el Pere Niubó, l'Antoni Pedrol i l'Antoni Tehàs que van deleitar als assistents amb quatre havaneres, finalitzant l'actuació amb la més famosa, "El meu avi". L'èxit va estar rotund, i se'ls hi va desitjar una llarga vida musical. Seguidament,  cantaires i públic, van cantar l'himne nacional "Els segadors". Com a cloenda als actes del matí, va tenir lloc una ballada de sardanes. Per la tarda, continuarien els actes festius de la Diada Nacional de Catalunya, amb una cantada d'havaneres als jardins municipals, amb el grup Boira, on a més del concert, tampoc hi va faltar el rom cremat per a tots els assistents.

També altres municipies del Pla d'Urgell van celebrar actes relacionats amb la Diada, és el cas d'El Poal que va organitzar la nit de dilluns, la primera Marxa de Torxes amb una participació de més de 100 persones, una marxa que s'instaurarà cada any, donat que l'Ajuntament té previst d'inaugurar un monument a Antoni Desvalls i de Vergós, militar destacat de la guerra de successió i fill de Poal. Al finalitzar la marxa, es va fer un mosaic amb espelmes on hi deia "Desvalls 1714-2012". Un rom cremat per als assistents va posar el punt de cloenda a l'acte.

Al matí del dia 11, una xocolatada preparada per l'associació de dones va rebre la participació d'un centenar d'assistents. I per la tarda, més de 300 persones es van aplegar per gaudir d'una sardinada popular amenitzada per havaneres.

També Golmés i seguint amb la tradició, va celebrar la Diada amb una ofrena floral a la Creu del terme i la lectura del manifest amb les veus de fons de l'Orfeó Golmesenc. Per la nit, va tenir lloc un sopar popular a base d'entrepans al pavelló Salvador Ezquerra on tot seguit tindria lloc el ball amb l'orquestra Montse & Joe Transfer.

Per altra banda, més de 75 persones d'Ivars d'Urgell van acudir amb autocar a la Marxa sobre Barcelona i cal destacar la massiva penjada d'estelades o senyeres com la de la façana de l'església. 

Pel que fa a Vila-sana, els actes d'11 de setembre van començar amb la sortida de la XVIII bicicletada popular fent un petit recorregut pels carrers i una part del terme. A l'acabar, a la zona del plataner la pubilla i hereu van llegir el manifest de la diada de Catalunya, després es va sortejar una bicicleta entre tots els assistents. Seguidament es van repartir entrepans per esmorzar i per aquells que van voler, van poder refrescar-se amb l'últim bany de temporada a les piscines municipals de Vila-sana. 

Podeu veure la galeria de fotos dels actes de la Diada a la comarca.

Diferents actes institucionals presideixen la Diada Nacional de Catalunya al Pla d'Urgell
comentaris