02.07.2022 |

La Festa del Pou Bo de Torregrossa es consolida com a referent de la tradició popularTorregrossa atreu a milers de persones en tres dies de celebració de la Festa del Pou Bo, un esdeveniment que compagina mostra d'artesania i productes de proximitat amb la tradició popular i recupera la memòria històrica del municipi.
Nomenament dels pouers i poueres que presidiran les festes locals del 2012.
La Festa del Pou Bo de Torregrossa es consolida com a referent de la tradició popular


Amb quatre anys de trajectòria, l'Associació Cultural d'Amics del Pou Bo ha estat capaç de consolidar una festa amb la complicitat de veïns i entitats, així com del consistori de Torregrossa. Any rere any s'han incorporat nous atractius a la celebració amb la voluntat d'incrementar l'interès dels visitants i la participació del veïnat.

En aquesta quarta edició, La Tertúlia sobre el Pou Bo va ser una de les noves incorporacions, un acte que va conduïr el mestre i humanista Ramon Manuel Ribelles durant la nit del divendres. Ribelles ha dut a terme la recerca per tal de conèixer els orígens del Pou Bo, que segons els estudis es podria situar en l'època romana. En la tertúlia hi van participar Miquel Baró, regidor a l'Ajuntament de Torregrossa l'any 1973; Jaume Gómez, empresari constructor jubilat i Antoni Bellart, treballador de la construcció. Tots tres van col·laborar activament en la neteja del pou durant els anys 70, afavorint una baixada a 16 metres, aproximadament, i treballant en les tasques de reconstrucció mitjançant nova pedra tallada.

El dissabte la celebració va començar amb la inauguració del Mercat d'Artesania, un acte que va comptar amb la participació de 50 parades d'artesans i productors locals així com de comerços del municipi. Els participants van mostrar la seva satisfacció pel nombre de visitants, a l'entorn de 5.000, i pel volum de vendes que es van realitzar. Un èxit que també es deu a la presència de productes cada vegada més elaborats com és el cas del pa de vi, la darrera de les propostes del forn Pa Ronyó, que ha volgut recuperar un berenar que havia estat habitual anys ençà, com és el pa amb vi i sucre .Aquest forn de llenya artesà de Torregrossa elabora aquesta varietat amb vi del Celler Matallonga de Fulleda, i substitueix el sucre per Stevia, per tal que el pugui consumir tot el públic. El pa es cou a la temperatura del forn i durant aquest procès desapareix tot l'alcohol i només queda el gust del vi.

El dissabte també va tenir lloc la primera Trobada de Col·leccionistes de Plaques de Cava amb el suport de l'Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava del Pla d'Urgell, una de les noves incorporacions al programa d'acte de la Festa del Pou Bo.

A partir de la mitjanit, el casc antic del municipi, es va transformar en l'escenari dels Misteris a les fosques, la tradicional cercavila nocturna, una iniciativa ideada per Tour-Mix Teatre i pel grup de grallers Els Descordats. Un espectacle que es renova cada any,i que combina bon humor, música i gresca.

El diumenge el grallers dels Descordats despertaven al veïnat per anunciar l'inici de la cercavila amb els gegants Roc i na Vicenta, a qui acompanyaven els nans del Pou Bo. Tots plegats feien el recorregut fins al recinte del Pou Bo on va tenir lloc la representació de la Llegenda, i tot seguit van participar en el dinar de germanor, per continuar amb les partides de botifarra. Finalment, cloenda de la celebració amb la representació de les Titelles del Pou Bo.

La Festa del Pou Bo de Torregrossa es consolida com a referent de la tradició popular
comentaris