La pedregada torna a castigar intensament els conreus de la demarcació de Lleida

Segons el conseller Pelegrí l'afectació de la pedregada d'aquest dimarts podria ser més extensa que la del passat any que va arribar a les 30.000 hectàrees.

photo_camera Electes de la pedregada a Mollerussa.

El conseller d'Agricultura Josep M. Pelegrí s'ha reunit a Mollerussa, amb caràcter d'urgència, amb els alcaldes i agents del sector agrari, per valorar els efectes de la pedregada que ha descarregat aquest dimarts sobre les comarques de les Garrigues, El Pla d'Urgell, La Noguera, el Pallars Jussà, i l'Urgell. que ha produït importants danys en la producció de fruita i cereals.

Segons el responsable d'Agricultura, en una primera estimació la zona afectada per la pedregada podria superar les 30.000 hectàrees que va malmetre la que es va produir el 5 de juliol del 2012. En aquest sentit Pelegrí va matisar que els quinze dies de diferècia d'un any a altre dificultarà els peritatges ja que la fruita és més petita i serà més difícil d'identificar els danys reals.

Tot i així el conseller ha demanat als Ajuntaments que accelerin la demanda dels peritatges, doncs el departament d'Agricultura ja ha mantingut converses amb Agroseguro per tal que acceleri les actuacions. Per altra banda el responsable d'Agricultura també ha matisat que es demanarà prioritat pels cultius de cereals, principalment blat, que estava a punt per la sega.

Pelegrí ha afegit que es demanarà a l'Estat que pugui disminuir els mòduls de l'IRPF en els municipis afectats per la pedregada, però malgrat tot, el conseller ha fet una especial incidència en la necessitat que els productors instal·lin les xarxes a les finques. En aquest sentit Pelegrí ha explicat que per tal de garantir les produccions,  es planteja condicionar els ajuts a les millores que es concedeixen a través de fons europeus, a que els receptors de les subvencions tinguin instal·lades les xarxes en les explotacions.

Pelegrí creu que es tracta de garantir les produccions, ja que després de dos anys d'afectacions, i de no poder subministrar els mercats, aquests busquen altres proveïdors i això pot perjudicar el sector. Per aquest motiu el conseller creu que les xarxes són una garantia, i respecte al tema econòmic existeixen línies de finançament per poder fer front a la despesa.

A la comarca del Pla d'Urgell la pedregada ha afectat en gran part als municipis de Vila-sana, Miralcamp, Ivars d'Urgell, Golmés, Castellnou de Seana i Mollerussa, en els conreus de fruiters, i blat de moro. Pel que fa als danys materials no han estat tan importants com en la tempesta del 2012, tot i que s'ha produït inundacions en baixos i xarxes de clavegueram, així com arbres trencats.

comentaris