30.11.2022 |

El Parc de les Olors vol recuperar les plantes medicinals com a nou sector econòmic

Aquest dimecres s'ha inaugurat a Linyola l'allotjament rural i vivencial La Teuleria, un projecte que ha volgut retre homenatge a la nissaga de teulers que va iniciar Josep Xifré amb un rudimentari forn d'obra a la partida del Calvari.
Zona en la que esta previst consolidar el Parc de les Olors de Linyola.
Zona en la que esta previst consolidar el Parc de les Olors de Linyola.
El Parc de les Olors vol recuperar les plantes medicinals com a nou sector econòmic

Linyola tindrà el primer jardí del Pla d'Urgell que s'afegirà al projecte Parc de les Olors, una iniciativa que té com a objectiu potenciar el conreu de les plantes aromàtiques i medicinals com a nou sector econòmic. Segons la impulsora del projecte Pilar Comes, Catalunya havia estat una gran productora d'aquestes plantes, i es dóna la circumstància que un estudi realitzat recentment per un laboratori europeu ha demostrat que la camamilla, que es conrea a la zona de Linyola, té una propietats excel·lents en molts àmbits.

Actualment la Xarxa de Parcs de les Olors compta a Catalunya amb 20 jardins visitables dels quals 12 estan funcionant i la resta, com el de Linyola, estan en preparació. Es tracta de finques en les que es planten diverses varietats de plantes medicinals i aromàtiques que es poden visitar per tal de que el públic pugui conèixer les seves característiques.

Comes va explicar que els jardins visitables pretenen que el públic aprengui i es sensibilitzi per recuperar la cultura de les plantes medicinals, i al mateix temps això provoca que els parcs creïn un nou mercat, que es materialitza en les agrobotigues de la xarxa que comercialitza els productes elaborats amb aquestes plantes.

Al marge de l'àmbit pedagògic i vivencial dels parcs, el projecte també inclou la vessant productiva a través de la que es comercialitzen els productes elaborats amb aquestes plantes amb una marca pròpia. Cada un dels jardins estarà especialitzat en un tipus de planta, en el cas de Linyola serà la camamilla, aquestes plantes es subministraran a empreses agroalimentàries i laboratoris que elaboraran els productes, i al mateix temps la xarxa actuarà de proveïdor de les seves necessitats.

El projecte de Linyola que impulsa Àlex Mases amb la seva família, començarà aquesta primavera a plantar la finca, i els primers resultats estan previstos en el període d'un any. Un primer parc del Pla d'Urgell que ha de ser referència per a tots els que es vulguin incorporar a la demarcació de Lleida.

El projecte linyolenc està lligat al turisme rural, ja que aquest dimecres es va inaugurar l'allotjament que porta per nom La Teuleria, ja que s'ha construït en els terrenys d'una antiga teuleria propietat de la família. Amb aquest allotjament els impulsors del projecte Antonieta Xifré, Maria Mir i Àlex Mases, pretenen oferir un turisme rural i vivencial que estarà estretament lligat amb la natura i el paisatge del Pla d'Urgell.

El Parc de les Olors vol recuperar les plantes medicinals com a nou sector econòmic
comentaris