Les urnes també expressen el malestar social del Pla d'Urgell

El malestar dels ciutadans del Pla d'Urgell es refecteix a les urnes del Poal, Bell-lloc, Fondarella, i Sidamon, únics municipis en els que ha disminuït el suport al Govern de CiU.
Els mollerussencs han estat matiners en exercir el seu dret a vot.
photo_camera Els mollerussencs han estat matiners en exercir el seu dret a vot.

Els comicis autonòmics d'aquest diumenge han dissenyat un escenari polític català molt diferent al que pronosticaven els sondejos, tot i així el suport a l'acció de govern de CiU s'ha incrementat al Pla d'Urgell a exempció d'alguns municipis que per circumstàncies determinades s'ha volgut castigar a l'executiu o als seus representants.

Cal tenir en compte que aquests resultats positius a la comarca també vénen donats per l'important increment de la participació que ha arribat a superar en vuit punts els comicis dels 2010. En aquest escenari a partir de la capital, la federació de CiU ha incrementat els vots o els ha mantingut, amb poques excepcions com han estat Bell-lloc, que ha passat de 610 a 592 vots, a Fondarella que han disminuït els vots de 258 a 242, i el mes significatiu ha estat a El Poal que ha passat de 227 vots al 2010 a 140 al 2012. i el darrer dels municipis en els que ha disminuït el suport al partit del Govern ha estat Sidamon que passa de 189 a 177 vots.

Pel que fa a la resta de partits polítics, el PSC ha estat el més castigat, patint una important davallada en la totalitat del municipis de la comarca i en especial a Bellvís que ha passat de 138 vots al 2010 a 54 al 2012, Ivars d'Urgell de 145 a 62 i Torregrossa de 248 a 152. El partit Popular de Catalunya ha mantingut o incrementat el suports a la totalitat dels municipis, el mateix que ha succeït amb ICV.

Però els més beneficiats d'aquests comicis han estat ERC, Ciutadans i la CUP, els republicans han incrementat els vots en la totalitat dels municipis fins a doblar resultats significativament com a Mollerussa que ha passat de 382 a 907 vots, o Bellvís que ha incrementat el suport de 156 a 339 vots, el mateix que ha passat a Linyola que l'increment ha estat de 191 a 336 vots. Pel que fa a ciutadans ha obtingut representació a tots els municipis del Pla d'Urgell .

La darrera força política en millorar la seva representativitat ha estat la CUP que ha obtingut suport en tots els municipis, destacant els 171 vots a Mollerussa, els 48 a Linyola, 36 a a Vilanova de Bellpuig o els 30 al Palau d'Anglesola. 

Una altra de les forces perjudicades en els comicis ha estat Solidaritat (SI) que ha desaparegut del arc parlamentari, fet que el Pla d'Urgell també ha reflectit, significativament a Mollerussa que ha passat de 178 a 79 vots, Miralcamp de 24 a 5 vots, Bellvís de 68 a 25 vots o al Palau d'Anglesola que ha retrocedit dels 39 vots als 17 del 2012.

Comentaris
Més a Comarca