Linyola i Bellvís primers territoris lliures i sobirans del Pla d'Urgell

Les sessions plenàries dels Ajuntaments de Linyola i Bellvís van aprovar aquest dijous les mocions dels grups municipals d'ERC que van recolzar la resta de formacions.
Els grups polítics de Linyola en el Ple del dijous.
photo_camera Els grups polítics de Linyola en el Ple del dijous.

El municipi de Linyola va ser el primer en plantejar la moció per declarar-se com a territori lliure i sobirà, una iniciativa que també va proposar el consistori de Bellvís, totes a proposta dels grups d'ERC.

En el cas de Linyola, la moció que es va debatre en el Ple d'aquest dijous, va tenir el recolzament dels regidors de CiU, encara que el regidor nacionalista Antoni Vallés, es va abstenir. Vallés va considerar, que una decisió d'aquesta transcendència no es podia prendre a la lleugera i de forma precipitada, per la qual cosa es va abstenir. La resta de regidors d'ERC, CiU i Assemblea Electoral (AE) i PSC van votar a favor de la proposta, va faltar el vot d'un regidor d'ERC que no va assistir al ple per temes familiars. En total 9 vots a favor, 1 abstenció i 1 absència, del total d'onze regidors del consistori. 

Pel que fa a Bellvís, la totalitat dels 11 regidors del consistori, representants dels grups, CiU, IBA-PM, i APBA, van votar a favor de la moció. 

L'ajuntament de Mollerussa també tenia previst presentar a l'aprovació del Ple d'aquest dijous una moció d'ERC en els mateixos termes, però tant el grups republicà com CiU van considerar que donades les circumstàncies polítiques i l'acord parlamentari d'aquest dijous, no tenia cap sentit la moció.

El Territori Català Lliure són aquells municipis o regions de Catalunya, en les quals regeixen de manera provisional la legislació i els reglaments d'abast espanyol que estaran vigents, a l'espera que el Govern i Parlament de Catalunya dictin les noves lleis catalanes, assumint així la sobirania nacional de Catalunya, convertint Catalunya en un Estat.

Un Territori Català Lliure es forma, primer mitjançant moció que presenta un grup polític, per aquesta qüestió, en un ajuntament de Catalunya i després del seu debat en ple ordinari o extraordinari, mitjançant l'aprovació d'aquesta per votació dels regidors, com a representació de l'autoritat local del municipi.

.

Comentaris
Més a Comarca