Nova oferta didàctica perquè els escolars descobreixin l'Estany d'Ivars i Vila-sana

Els centres escolars podran triar cinc rutes en què es treballen aspectes com l'ornitologia, l'exploració i seguiment dels animals, el projecte de recuperació de la tortuga d'estany i també un viatge al passat.

Els alumnes de l'escola mare de Déu de l'Horta, els primers en participar en els tallers.
photo_camera Els alumnes de l'escola mare de Déu de l'Horta, els primers en participar en els tallers.

Els alumnes de l'escola Mare de Déu de l'Horta d'Ivars d'Urgell han inaugurat, aquest dimarts, la nova iniciativa didàctica de l'Estany, que proposa cinc rutes temàtiques dirigides als centres educatius.

Les propostes treballaran aspectes com l'ornitologia, l'exploració i seguiment dels animals que viuen a la zona, el projecte de recuperació de la tortuga d'estany i també un viatge al passat per recordar activitats que es feien a l'antic estany com la caça.

Els centres escolars podran optar per la ruta ornitològica, en la que es du a terme una introducció a l'ornitologia i es participa en un taller d'anellament d'ocells; la ruta de les tortugues, una experiència per sensibilitzar als estudiats en la importància de la conservació de les espècies, així com conèixer les característiques de la tortuga d'estany; la ruta dels exploradors, en la que es descobriran les diverses espècies de fauna que habiten a l'estany, tot seguin les petjades; i finalment, la ruta del caçador, una ruta teatralitzada amb el Manel, un caçador de l'antic estany.

Totes les visites per a centres educatius són gratuïtes, excepte la ruta ornitològica, que té un cost de 3 euros per alumne, que és el cost del taller d'anellament. A més a més, les visites es complementen amb material pedagògic, que permet treballar diversos aspectes de la visita també a l'aula. Aquests materials, dossiers, fitxes i la maleta didàctica de l'estany, s'adapten a tots els cicles formatius, així com el contingut de les visites.

El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Francesc Fabregat, ha recordat que des que es va recuperar l'estany fa cinc anys s'hi han donat moltes mostres de la diversitat d'activitats que s'hi poden fer i que les cinc rutes que aquest dimarts han presentat conformen una compactació de l'oferta que ha anat sortint amb el temps per tal de conèixer l'estany.

El director tècnic de l'estany, Toni Costa, ha destacat que les rutes també són interpretatives perquè els escolars vagin coneixent per si sols els caràcters i aspectes naturals de l'estany. Ha afegit que poden interactuar amb materials de gestió de fauna, com en la ruta ornitològica, on es fan servir els estris d'anellament d'ocells, o també a la dels exploradors, on poden tocar els materials de trampeig per a espècies invasores i també veure els nius, petjades i restes d'excrements que es van trobant per l'estany.

Comentaris
Més a Comarca