27.11.2021 |
Territoris.cat

El Pla d'Urgell compagina els actes locals amb la convocatòria de la V a BNC

Marxa de Torxes, assajos de la V, gloses i actes culturals diversos, van ser la tònica generalitzada al Pla d'Urgell, com a mostra de la voluntat d'un poble d'expressar el desig de llibertat. Actes de Mollerussa, el Poal, Vila-sana, Bell-lloc i Golmés

Lluís Pagés en l'acte de la Diada de l'11 de Setembre a Mollerussa.
Lluís Pagés en l'acte de la Diada de l'11 de Setembre a Mollerussa.
El Pla d'Urgell compagina els actes locals amb la convocatòria de la V a BNC

El Consell Comarcal del Pla d'Urgell s'avançava a la Diada amb un acte institucional que va presidir el professor de teoria de la comunicació de la UdL, Joaquim Capdevila, qui va fer una exposició sobre les claus del procés sobiranista i les perspectives de futur. Capdevila va explicar que la unitat política, el coratge dels líders catalans actuals i, especialment, l’existència d’arguments a favor del dret a decidir i de la independència els elements d’èxit per al procés, ja que aglutina i mobilitza gent molt diversa que ha assumit la catalanitat.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal Francesc Fabregat va dir que davant les agressions, hem triat ser rebels i tenir il·lusió per a un futur millor. Avui amb aquest acte, demà, als nostres pobles i a Barcelona, demostrarem que hi ha un sentiment majoritari que vol la independència de Catalunya.

L'ANC Pla d'Urgell, El Casal Popular l'Arreu i l'Ateneu Popular Plana d'Urgell impulsaven, un any més la Marxa de Torxes a Mollerussa, amb una gran participació i com a preàmbul del que seria la Dida de l'11 de Setembre a la comarca.

Mollerussa avançava, un any més l'horari de la Diada, per tal de facilitar la participació en la V a BCN, amb el tradicional acte al monument a la Senyera, amb la lectura de la glossa que va protagonitzar Lluís Pagés l'editor que va rebre la Creu de Sant Jordi, per la seva tasca cultural. La celebració va comptar amb la participació de les entitats i associacions del municipi que van dur a terme l'ofrena de flors al monument de la Senyera.

Vila-sana continua amb la bona costum de sortir en bicicleta amb motiu de la Diada, una celebració que compagina la besat de lleure i la institucional amb la lectura de la glossa que va fer la pubilla. Tot plagat amb una gran participació ciutadana.

El Poal va poder fer la primera ofrena floral en el monument als germans Desvalls, un dels punts destacats dels actes de celebració de Tricentenari, i punt d'interès de la Ruta 1714, que ha rebut centenars de visitants. Els actes es van completar amb una marxa de torxes.

Bell-lloc va centrar els actes de la Diada amb l'ofrena de floral en la plaça 11 de Setembre, on recentment es va plantar la Senyera. Després de l'acte institucional els veïns es van traslladar al Parc de la Pineda on els esperava el dinar popular. L'ajuntament va posar a disposició dels participants, transport gratuït per assistir al dinar.

Golmés encetava dimecres els actes de la diada amb la sardinada popular i la marxa de torxes organitzada per l'Ateneu Golmesenc. L'11 de setembre l'associació El Gabatxet feia una crida a la quitxalla local per participar amb un taller reivindicatiu pel dret a decidir, i la Diada es va completar amb el sopar popular en el qual van participar-hi més de 800 persones.

El Pla d'Urgell compagina els actes locals amb la convocatòria de la V a BNC
comentaris