04.07.2022 |

El barceloní Eduard Sanahuja guanya el Premi de Poesia Maria Mercè Marçal

Muriel Casals va assegurar que l'administració Espanyola ja no inspira confiança als catalans, perquè no utilitza correctament els diners que obtenen dels impostos de Catalunya.
Francesc Fabregat lliura el premi a  Eduard Sanahuja.
Francesc Fabregat lliura el premi a Eduard Sanahuja.
El barceloní Eduard Sanahuja guanya el Premi de Poesia Maria Mercè Marçal

Amb l'obra El llançador d'espases, el professor del departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de Barcelona Eduard Sanahuja, va ser el guanyador del Premi de Poesia Maria Mercè Marçal en la seva quinzena edició.  El poeta Jaume Pont que va parlar en nom del jurat, va dir que l'obra està dividida en tres parts que "contrasten i dialoguen entre si", amb el fil conductor d'un narrador que parla de la seva vida i de la concepció de la condició humana.

El premi es va lliurar en el decurs de l'acte literari que va tenir lloc aquest divendres, al restaurant Resquitx de Golmés, i en el que hi van participar al voltant de 400 persones, i amb la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals com a convidada. 

El guanyador, Eduard Sanahuja, va rebre el 3.000 euros de la dotació del premi, en concepte dels drets de la primera edició, que es publicarà en la col·lecció La Suda de Pagès Editors. Sanahuja va agrair al Consell Comarcal el seu esforç per mantenir el certamen, i va afegir que malgrat l'interès de les institucions en donar suport i protegir la poesia, es dóna la paradoxa de la poca presència que té la poesia en la vida social de Catalunya.

En aquest sentit Muriel Casals va afegir que els poetes han aguantat la llengua i Catalunya ha estat un país que històricament ha tingut un gran respecte per la cultura, per aquest motiu en un moment emocionant com el que viu el país, ple de dificultats però al mateix temps d'il·lusió, s'estan fent uns passos que necessiten de la raó i dels arguments perquè volem la plena sobirania del nostre país.

El president del Consell Comarcal Francesc Frabregat va destacar en el seu parlament que el fet de la presència de la presidenta d'Òmnium Cultural responia a la voluntat de mantenir la cultura i la llengua com a eines d'identitat, i per altra banda pel que representa l'entitat com a cohesionadora de la societat civil davant del nou projecte de transició nacional.

Eduard Sanahuja (Barcelona, 1953), és titulat en Filologia Hispànica i Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Actualment és professor titular del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura d'aquesta universitat.
La seva producció literària abraça un únic gènere, la poesia. Ha publicat El gos del Galiot (Edicions del Mall, Barcelona, 1981); Mirador (Edicions del Mall, Barcelona, 1983); Doble joc (Columna Edicions, Barcelona, 1988); En defensa pròpia (Editorial Bromera, Alzira, 1994); i Compàs d’espera, (Editorial Bromera, Alzira, 2006). 
La seva obra ha estat reconeguda amb diversos premis: Viola d'Or i Argent als Jocs Florals de Barcelona 1985 per Hora baixa, Josep M. López Picó de poesia Vila de Vallirana 1987 per Doble joc, Ciutat de Terrassa 2001 per Cruels àngels de la mort, i el premi Vicent Andrés Estellés de poesia de Burjassot 2005 per Compàs d'espera. 

El barceloní Eduard Sanahuja guanya el Premi de Poesia Maria Mercè Marçal
comentaris