La presència d'una llúdriga, demostra la millora de l'ecosistema de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

Segons els tècnics d'EGRELL l’estany d’Ivars i Vila-sana, té la capacitat suficient per a allotjar un parell de famílies de llúdrigues i esperen que creixi el nombre d’exemplars que l’habiten.

David Guixé mostra la fotografia nocturna de la llúdriga que s'ha localitzat a l'Estany.
photo_camera David Guixé mostra la fotografia nocturna de la llúdriga que s'ha localitzat a l'Estany.

El Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana ha constatat la presència d'un exemplar de llúdriga a l'estany fa dues setmanes gràcies a la captura d'una imatge nocturna de l'animal. La fotografia, obtinguda per fototrampeig per l'empresa Photologístics, mostra un exemplar adult en una de les ribes de l'estany. També s'han obtingut evidències d'excrements d'una llúdriga, cosa que fa pensar que s'ha instal·lat a l'estany.

El president del consorci que gestiona l'espai natural, Francesc Fabregat, valora el retorn de la llúdriga, que ja existia a l'antic estany, com una notícia excel·lent ja que indica que la recuperació de l'estany està sent un èxit.

David Guixé, el tècnic d'EGRELL, que s'encarrega de fer el seguiment dels mamífers al parc natural, ha valorat el retorn de la llúdriga a l'estany d'Ivars i Vila-sana com una mostra de la millora dels ecosistemes, especialment de l'entorn del riu Segre. Guixé creu que l'estany té la capacitat suficient per allotjar un parell de famílies de llúdrigues i espera que creixi el nombre d'exemplars que l'habiten.

Per la seva banda, el director tècnic de l'estany, Toni Costa, ha explicat que el consorci farà ara un seguiment del procés de recolonització de l'espècie mitjançant la combinació de diferents tècniques com sondeigs de llúdrigues, censos visuals i fototrampeig. El seguiment es farà també amb la coordinació d'especialistes i la col·laboració de voluntariat ambiental. Gràcies a la seva tasca es podrà avaluar si se'n consolida una població a l'estany, l'evolució de la seva composició i l'àrea de campeig.

La imatge d'aquest exemplar de llúdriga es va capturar el passat 2 de novembre a les onze de la nit a través del sistema de fototrampeig, que consisteix en una càmera que dispara automàticament amb el pas d'algun animal. Aquesta càmera és de l'empresa Photo-logístics, que té instal·lats diversos amagatalls, coneguts com a 'hides', per a fotògrafs de fauna a l'estany. Durant els treballs d'adequació, els amagatalls s'han posat a prova amb càmeres de fototrampeig, situades en llocs estratègics i fins i tot amb aportacions d'aliment suplementari per atreure els animals. Casualment, han capturat la imatge de la llúdriga, sense que estès previst.

L'acte en què s'ha donat a conèixer el retorn de la llúdriga a l'estany ha comptat amb l'assistència de Vicent Mutgé, un veí d'Ivars de 87 anys que als anys 40 del segle passat va caçar el darrer exemplar de llúdriga que es té constància que hi havia a l'estany abans que fos dessecat. Mutgé ha portat especialment per a l'ocasió la pell d'aquell exemplar de llúdriga i ha explicat com de nit se sentia el so d'aquests animals a l'antic estany. També ha recordat com va aconseguir caçar aquest exemplar i de seguida el va portar a casa per ensenyar-lo al seu pare, que també era caçador i no s'acabava de creure que hagués pogut capturar una llúdriga.

Comentaris
Més a Comarca