Ramaders i plantes de tractaments de purins convoquen una mobilització el 20 de febrer

Les plantes de tractament de Miralcamp i Juneda no recullen purí des del passat divendres, com a mesura de pressió per tal que el govern espanyol tingui en compte la singularitat de la cogeneració amb el tractament dels purins. 

Ramaders i treballadors de les plantes de tractament de purins al Consell Comarcal.
photo_camera Ramaders i treballadors de les plantes de tractament de purins al Consell Comarcal.

Ramaders, representants de les plantes de tractament de purins i sindicats s'han reunit aquest dimarts a la seu del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, per plantejar mesures de pressió contra la nova regulació dels preus de les primes a la cogeneració. El nou decret, ha obligat a deixar de recollir els purins, des del passat divendres, a la planta de Miralcamp al Pla d'Urgell, i des d'aquest dilluns tampoc ho fan les dues de Juneda.

Com a mesura de pressió s'ha convocat una mobilització de tractors i cubes, el dia 20 de febrer, davant de la subdelegació del Govern Espanyol a Lleida a les 11 del matí.

Els gestors de les plantes, consideren que la reducció de 157 a 98 euros el preu del KW/h fa inviable les instal·lacions, ja que per al tractament del purí necessiten combinar el biogàs que generen amb gas natural. Aquest procés té un cost que si no es pot compensar amb el preu de l'electricitat que genera, fa insostenibles les plantes. Els gestors, també consideren lamentable que el Govern Espanyol apliqui la normativa amb efecte retroactiu des del 16 de juliol de 2013, el que significa que hauran de tornar la diferència de l'antic preu de la prima que van cobrar fins aquesta data. Marc Gummà responsable de la planta de Miralcamp assegura que aquesta mesura aboca a la fallida a totes les plantes.

Per altra banda, els ramaders consideren que les plantes de tractament són l'alternativa de les explotacions ramaderes per poder donar sortida als excedents de les dejeccions, i que aquestes puguin ser viables. En cas contrari els ramaders no podran fer front als plants de purins, en zona extremadament sensible a aquests productes, i hauran de trobar altres zones en les quals poder aplicar aquests excedents. Un inconvenient que també farà difícil de sostenir pel sector ramader a la comarca.

El Pla d'Urgell compta actualment amb 358.000 caps de porcí, i la planta de Miralcamp gestiona al voltant d'un centenar de les explotacions de la comarca, amb un volum de tractament de 110.000 tones de purí any. A Catalunya ja s'han tancat tres de les sis plantes, que tracten 650.000 metres cúbics de purí de 480 explotacions.

El sector demana que es tingui en compte la singularitat de la cogeneració amb purins, ja que es tracta d'una alternativa a la gestió de les dejeccions, en zones amb una alta densitat ramadera. Una activitat que ha generat riquesa al territori i garanteix la continuïtat de les explotacions.

 

Comentaris
Més a Comarca