Des de fa més d'una dècada el poble de Vallverd d'Urgell ha estat estudiant la possibilitat de independitzar-se del municipi d'Ivars d'Urgell, una voluntat que al marge del fet identitari i històric, també respon a les possibilitats de gestió econòmica i de recursos per al poble. Però al llarg d'aquest anys la manca de consens entre els diferents grups politics i el suport popular havia impedit dur a terme aquest procés.
Finalment, sembla ser que la situació ha canviat, d'una banda per d'interès popular i d'altra per un major consens entre els grups politics, actualment representants en l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell, que han propiciat que es recuperés la voluntat d'aconseguir una identitat pròpia. És per això que aquest dimarts es va convocar una reunió al Casal l'Espiga de Vallverd, per tal d' informar als veïns les avantatges i els inconvenients de passar a ser un EMD.
L'acte va comptar amb la participació dels regidors a l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell, Xavier Pedrós i Rubèn Serrano, als que van acompanyar Josep Puig, president de l'Agrupació de les EMD de Catalunya, i Juanjo Cortés, tècnic de Protocol i Relacions Ciutadanes de l'EMD de Valldoreix, que forma part del municipi de Sant Cugat del Vallès.
Una trentena de veïns van escoltar les explicacions dels ponents, que van aclarir els beneficis que aportaria aquesta nova figura administrativa al poble, principalment econòmica, ja que una EMD pot tenir accés a les ajudes i subvencions de les administracions superiors, que pot gestionar de manera directa a través del seu pressupost. Aquesta situació faria possible que Vallverd tripliqués les aportacions per fer actuacions locals. Fins ara finançaments com el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) es concedien a Ivars d'Urgell, ja que els nuclis agregats com Vallverd no hi podien presentar projectes.
Els ponents van destacar que amb aquesta figura l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell elimina responsabilitat respecte a Vallverd i per altra banda els veïns disposen d'una atenció més propera per poder solucionar els problemes quotidians d'una manera més ràpida.
Els ponents van avançar el procés que caldria seguir per constituir Vallverd en EMD, que passaria per una recollida de signatures que mostrés la voluntat popular, la redacció d'un projecte amb els arguments i la justificació de la nova figura administrativa, i un conveni amb l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell per acordar les dotacions econòmiques, així com també s'ha de marcar els límits territorials o el traspàs del patrimoni municipal.
Un cop es compta amb el vistiplau municipal, la proposta es trasllada al Govern que l'ha d'aprovar, i el procés es pot prolongar un mínim de sis mesos.
Tot i la voluntat actual dels veïns de Vallverd, els ponents van manifestar que l'escenari actual i les pretensions de Madrid de plantejar una nova legislació per les entitats locals, no es gaire favorable per la proposta, però el que està clar és que Catalunya ha de regir-se per la normativa que estableix el nou Estatut d'Autonomia.