Educació planteja la reobertura de les escoles i instituts al juny i el setembre

Bargalló ha volgut deixar clar que els centres educatius obriran aquest curs a mesura que es vagi entrant en fase 2 però que el que s'hi farà a dins no seran classes habituals sinó atencions puntuals i concretes segons cada etapa educativa
El conseller Josep Bargalló presenta el pla de reobertura
photo_camera El conseller Josep Bargalló presenta el pla de reobertura

L'anunci aquest dimecres del conseller d'Educació, Josep Bargalló, que es podran obrir les escoles a partir de l'1 de juny en els territoris que entrin en la fase dos, ha aixecat una important polseguera en el sector, encara que hagi puntualitzat que no es tracta de fer classe sinó d'oferir suport als alumnes i les famílies, segons recull el pla de reobertura de centres.

Segons Bargalló la fase 2 de desescalada arribarà progressivament als diversos territoris, però tot sembla indicar que serà entre una vintena i una desena o menys de dies lectius abans de la finalització del curs, per la qual cosa no hi ha, doncs, ni temps suficient ni cap motiu organitzatiu o pedagògic per decidir de suspendre la docència telemàtica.

Preinscripcions a l'escola Ignasi Peraire de MollerussaEl responsable d'Educació ha explicat que durant el juny les direccions del centre hauran de fer els seus plans sobre en quines condicions es troben per complir les indicacions que els farà arribar el departamen la primera setmana del juny respecte a espais i professorat. Així, cada centre haurà de dir de quants espais disposa per acollir fins a 13 alumnes a infantil i primària i fins a 15 a secundària.

Un cop disposi d'aquesta informació, Educació sabrà quins espais més enllà de l'àmbit educatiu es necessiten per acollir tots els alumnes. Bargalló ha assegurat que la prioritat és que tots els alumnes puguin fer classes presencials a partir del setembre i per això caldrà fer "cessió" d'espais de l'entorn dels centres que no són educatius i que poden ser privats. Hem de tenir com a prioritat que tots els alumnes puguin anar cada dia al seu centre, en algun cas entendrem el seu centre més enllà del que és ara, ha manifestat.

Escola Francesc Arenes de GolmésEn aquest sentit, ha manifestat que fins que no finalitzi la preinscripció i la matrícula i es tingui aquesta informació sobre els espais no se sabrà fins a quin punt es necessitaran nous docents. Per això, ha afirmat que durant el juny es cobriran les baixes que hi hagi però no es contractarà nou professorat sinó que aquesta contractació es farà de cara al setembre.

Al juny, centres oberts per atencions puntuals

Bargalló ha volgut deixar clar que els centres educatius obriran aquest curs a mesura que es vagi entrant en fase 2 però que el que s'hi farà a dins no seran classes habituals sinó atencions puntuals i concretes segons cada etapa educativa.

A primària, la prioritat seran els alumnes de sisè que finalitzen etapa educativa, a qui se'ls farà un acompanyament. Pel que fa a l'atenció personalitzada per a alumnes en situació de vulnerabilitat, ha concretat que seran els centres els que hauran de determinar quins són. Ha obert la porta també a poder fer activitats en petits grups si així es considera necessari.

Imatge EscolaA secundària, la ràtio s'ampliarà a fins a 15 alumnes que acaben etapa o s'han de preparar la selectivitat. Per aquests últims, els centres oferiran servei fins a la realització dels exàmens, previstos del 7 al 10 de juliol, i també es pot preveure fer activitats grupals si es considera oportú.

Pel que fa a les escoles d'educació especial, ha avançat que probablement s'haurà de fer una proposta gairebé centre per centre o fins i tot alumne per alumne, tenint en compte les especificitats d'aquests.

Alerta als centres de màxima complexitat

Bargalló ha explicat també que fins aquest dimecres s'havien registrat 120.000 preinscripcions telemàtiques de les 140.000 previstes, per tant més del 80% s'han fet per via telemàtica. Tot i això, ha expressat la seva preocupació perquè han detectat un gruix d'alumnes vulnerables que no s'ha preinscrit de cap de les dues maneres. Per això, ha afirmat que no hi haurà inconvenient en ampliar el termini per aquestes famílies.

Els centres d'alta complexitat tindran un treball específic pel que fa als espasi necessaris per poder fer la docència presencial, ja que acostumen a ser centres amb tots els espais buits i amb manca d'espais en el seu entorn immediat

De cara al setembre, també ha afirmat que caldrà garantir la connectivitat de tot l'alumnat per si en algun moment s'ha de tancar algun centre o confinar algun territori. Bargalló ha reconegut que l'obertura al juny serà un primer tast del que passarà amb l'inici del nou curs al setembre.

Bargalló, ha defensat que no ha presentat el pla fins aquest dijous, ja que les indicacions sanitàries per part de l'Estat es van rebre el passat dijous i aquest dimecres l'ha aprovat el Procicat. El conseller ha defensat no explicar cap document que no estigui aprovat i ha assegurat que els centres disposen ara de temps per preparar-se.

Comentaris