Nena, dona i ciència; són tres conceptes que han anat de la mà al llarg de la història però que han estat injustament silenciats. Són moltes les iniciatives que recentment es prenen a nivell internacional per tal de reivindicar la importà ncia de la figura femenina en la ciència i impulsar les vocacions cientÃfiques, tecnològiques, en enginyeria i matemà tiques de les nenes i els nens; deixant de banda els estereotips de gènere i promovent la participació plena i en igualtat de condicions de les dones i les nenes en la ciència.
Per aquest motiu l’Escola Mestre Ignasi Peraire de Mollerussa, considera que Science, Technology, Engineering, Mathematics (STEM)​ són imprescindibles per fomentar ciència i tecnologia entre el col·lectiu femenÃ, aixà com la igualtat de gènere. Per això, el centre ha programat un projecte interdisciplinari pels alumnes de 5è i 6è que té com a objectius treballar dones cientÃfiques destacades, reconèixer els seus èxits i prendre-les com a referents. D’aquesta manera, l’escola contribueix en eliminar discriminacions de gènere en l’à mbit educatiu i apoderar les seves alumnes.
El passat 11 de febrer l’alumnat va celebrar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència gaudint d’una conferència telemà tica i en directe de la cientÃfica catalana Heura Cardona, que treballa al laboratori europeu de recerca ​EMBL Barcelona​ , dins de l’esdeveniment #100tÃfiques. Aquesta activitat va permetre als estudiants conèixer de primera mà com és el dia a dia d’una cientÃfica d’avantguarda i el camà que ha seguit per arribar-hi.
Grà cies a aquest projecte de l’escola, les nenes i nens de 5è i 6è no només han vist l’Heura Cardona fent recerca molecular i l’han entrevistada, sinó que també, per exemple, han passejat per l’antiga polis d’Alexandria de la mà d’Hipà tia, la primera dona cientÃfica documentada. Han constatat que Ada Lovelace va idear el primer programa informà tic 100 anys abans que els ordinadors existissin. S’han alegrat quan Marie Curie va esdevenir la primera dona en guanyar un premi Nobel i, anys més tard, la primera persona en guanyar-ne dos. O fins i tot han programat una trobada amb Olga MartÃn, vicerectora d’investigació i transferència de la UdL i referent mundial en processat no tèrmic d’aliments.
A més a més, l’escola serà seu de l’exposició itinerant Mujeres que cambiaron el Mundo​ , una iniciativa de l’Associació de Parcs CientÃfics i Tecnològics d’Espanya i el Parc CientÃfic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, la qual passara per diferents centres educatius i universitaris del paÃs.
Dones que van canviar el món és una mostra de 10 panells protagonitzats per dones referents en ciència i tecnologia, tant pioneres com actuals. Aquesta exposició inclou una part en la qual es destaquen a dones professionals de l'à mbit d'influència dels parcs que actualment estan desenvolupant una important tasca en l'à mbit de la ciència i la tecnologia en tot l'estat. Aquesta exposició permetrà a la comunitat educativa visualitzar la contribució de les dones en la ciència i la tecnologia al llarg de la història; aixà com també dotar l’alumnat de referents per promoure les vocacions STEM.
— Territoris (@territoriscat) March 6, 2021
Amb iniciatives com aquestes, l'escola Mestre Ignasi Peraire es referma en el seu compromÃs de ser una escola transformadora, que aposta per una educació equitativa i d’igualtat d’oportunitats; aixà com també de crear nexes entre l’escola i institucions del sector públic i privat.
Jornades de Portes Obertes, segures
Per tal de poder mostrar als pares el projecte educatiu de futur de l'escola Mestre Ignasi Peraire, han organitzat unes jornades de Portes obertes, adaptades a les normatives sanità ries i preventives, que tindran lloc els dissabtes 13 i 19 de març.
Per visitar el centre educatiu caldrà fer reserva en els dos torns, de deu persones cadascun, que s'organitzen a les 11.45 i a les 13 hores.