17.01.2022 |
Territoris.cat

La proposta de transformació de l'educació

Centres del projecte Escola Nova 21 a la demarcació de Lleida
Centres del projecte Escola Nova 21 a la demarcació de Lleida
La proposta de transformació de l'educació

El procés d’actualització del sistema educatiu català ha fet un gran pas endavant: el canvi educatiu esdevé política pública a Catalunya. El Departament d’Educació i les dues entitats municipalistes: l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, van acordar el passat 19 de desembre que les accions de canvi educatiu impulsades per Escola Nova 21 es lideraran des del Departament, en treball conjunt amb els municipis.

Centres del projecte Escola Nova 21 a la demarcació de LleidaL’acord, que es vehicularà a través de la Comissió Mixta Departament d’Educació-entitats municipalistes, senta les bases per a una acció conjunta que articuli el procés d’actualització dels centres educatius a Catalunya, sota el lideratge del Departament. Com ja passa a la ciutat de Barcelona, ara les 60 xarxes locals de transformació educativa d’Escola Nova 21 arreu del país passaran a formar part de l’acció de les administracions públiques, amb el suport de l’equip del programa.

El maig de 2016, en la presentació d’Escola Nova 21, es va dir: Aquest programa només vol durar tres anys. Pretenem catalitzar el canvi, focalitzar-lo, i contribuir a empoderar escoles i institucions per a iniciar un camí de no retorn cap al sistema educatiu avançat que ens cal.

Amb aquest acord, el prop de mig miler de centres del Servei d’Educació de Catalunya que formen part d’Escola Nova 21 esdevenen l’avançada del canvi al conjunt del sistema

Centres del projecte Escola Nova 21 a la demarcació de Lleida 5El treball conjunt entre Departament, municipis i Escola Nova 21 servirà per a fer la transició entre l’existència del programa i les futures accions per actualitzar tot el sistema educatiu. Durant aquest temps, els processos de canvi del programa es mantindran, ara de la mà de professionals del Departament i dels municipis, per tal de transferir coneixements i procediments i validar-ne la seva utilitat i impacte.

Centres del projecte Escola Nova 21 a la demarcació de Lleida 4Concretament, d’una banda, personal del Departament assumirà el mentoratge dels centres de la mostra representativa d’Escola Nova 21 i, conjuntament amb l’equip d’Escola Nova 21, testa, supervisa i genera evidències dels processos de canvi i les accions de formació. D’altra banda, s'incorporarà  personal de l’administració educativa a les xarxes coordinades per ajuntaments a la demarcació de Barcelona, es treballa per implicar els municipis a les de Girona, Lleida, Terres de l’Ebre i Tarragona.

L’objectiu final és que tot infant, independenment del seu context i condicions, pugui gaudir en qualsevol centre del Servei Educatiu de Catalunya d’experiències d’aprenentatge emprenedores i rellevants que l’hi permetin desenvolupar el seu projecte de vida amb dignitat, sentit i benestar

Centres del projecte Escola Nova 21 a la demarcació de Lleida 1

Escola Nova 21

Escola Nova 21 proposa una transformació del sistema educatiu per tal que s’actualitzi, adoptant plenament un propòsit dirigit a desenvolupar competències per a la vida en el nostre context històric i unes pràctiques d’aprenentatge fonamentades en el coneixement existent de com les persones aprenem.

Aquesta horitzó comú d’actualització es concreta en el que s’ha anomenat marc d’escola avançada, una referència que possibilita molts models i projectes diferents però que tenen en comú quatre eixos interconnectats i interdependents: un propòsit educatiu que doni resposta als reptes actuals, unes pràctiques basades en el coneixement existent, i una avaluació i organització al servei de l'aprenentatge. Elements que en el seu conjunt descriuen l'horitzó comú pel centres educatius compromesos amb la transformació educativa.

Centres Escola Nova 21 a la demarcació de Lleida

Balaguer - Escola Mont-roig

Balaguer - Escola Pia                                                                

Cervera -Escola Les Savines  

Termens - Escola Alfred Potrony                                             

Bellvís - Escola Joaquim Palacín                                           

Mollerussa - Escola Mestre Ignasi Peraire                                    

Les Borges Blanques - Mare de Déu de Montserrat                                     

Sant Ramon - Escola Mare de Déus de la Mercé   

Tàrrega - Escola Pia                 

Lleida - Institut Manuel de Montsuar  

Lleida - Col·legi Claver Raimat    

Lleida - Escola Magraners    

Lleida - Escola La Mitjana   

Lleida - Escola Joc de la Bola 

Lleida - FEDAC  

Lleida - INS Joan Oró 

Lleida - Institut Samuel Gili i Gaya                             

Lleida - Escola Parc de l'Aigua                                           

Lleida - Escola Joan Maragall                                                

Solsona - Escola Setelsis                                                          

Solsona - Institut Francesc Ribalta                                           

La proposta de transformació de l'educació
comentaris