26.07.2021 |

Gebrat, cullerades de sabor made in Segarra

Gebrat és un projecte que naix al cor de la Segarra, a Sant Ramon, fruit de l'amistat mantinguda entre el Xavier Botet i en Jordi Aymerich. Tots dos van arribar a la conclusió que volien canviar de vida, fer un gir de 180 graus en l'àmbit professional i aportar el seu granet de sorra per impulsar el seu territori i el seu tresor més preuat: els productes de qualitat. 

gebrat2
Gebrat, cullerades de sabor made in Segarra

Per donar forma a aquest concepte, van consolidar Gebrat, una proposta de sorbets i gelats ecològics, realitzats amb fruites i verdures de proximitat, fets de manera artesanal, sense cap tipus de químic, pensats per trencar amb la idea tradicional –i hipercalòrica– d’aquests processats refrescants.

- Gebrat arrenca d’una aposta valenta, per part vostra: un canvi de rumb professional.

- Exactament. Vam decidir fer un canvi de vida a favor dels valors, i convertir-los en el nostre pal de paller professional. Treballar pel territori, per la cultura i la gent d’aquí, que és a qui estimem. A Lleida tenim molta fruita, i per això ens hauríem de sentir afortunats, tot i que aquesta no sempre és valorada com mereix. La seva qualitat és excel·lent! I, tenint en consideració aquest tresor, vam decidir engegar un projecte que incentivés el seu consum. Així va néixer Gebrat, amb la voluntat de canviar els hàbits alimentaris de petits i grans, i també de valorar esforç dels pagesos.

Amb Gebrat, volem fer territori de manera saludable donant valor a la seva fruita i verdura

- De fet, vau fer la presentació i el llançament del vostre producte en ple confinament. Això suposo que marca, i molt!
- Tots els inicis són complexos, i si a això i sumem la pandèmia, encara més. Vam crear la cooperativa a principis d’any, i gairebé ha coincidit amb l’inici de la pandèmia de la COVID-19 presentàvem el resultat de la nostra feina. D’entrada els productes estaven pensats per a la restauració, però ens hem hagut d’adaptar a la situació. Així, l’hem presentat a botigues ecològiques i supermercats. Estem agraïts a les botigues que ens han donat suport, i també als consumidors, perquè trencar amb el producte que es consumeix habitualment és una aposta valenta.

gebratarticle1
L'Albert Aymerich i en Xavier Botet, les ànimes de Gebrat

Com és la producció de Gebrat?
La veritat és que la fem entre els dos, la compaginem, i és totalment artesanal. Ens interessa moltíssim que el consumidor noti el gust de la fruita i verdura en cada cullerada. Volem donar valor al potencial natural de l’alimentació. Per això ens basem en la fruita ecològica –majoritàriament de proximitat–, i també juguem amb la verdura, amb un percentatge més petit. Afegim aquesta darrera a les nostres fórmules perquè és un producte saludable, i perquè dóna moltíssim color a les mescles. Per exemple, la remolatxa ho fa al sorbet de maduixa, i la pastanaga al de mandarina.

- Gebrat s’emmarca dins de la Cooperativa Sabors de Ponent.
Vam estudiar diverses maneres per consolidar el projecte, i vam creure que la cooperativa era un bon format pel que teníem al cap. Sabors de Ponent l’hem fundat perquè també volem que el projecte sigui social i cultural. Volem cooperar amb les entitats properes de casa nostra. La nostra idea és oferir bon producte natural, i ajudar a nivell d’empresa a associacions, projectes socials i mediambientals de les comarques properes. Així fem extensible la nostra idea de contribuir a millorar una mica el món on som, i de fer fort el territori.

Per què ‘Gebrat’?
Com sabeu, la Segarra és una zona molt seca, i té alguns elements paisatgístics i ambientals característics. Amb el nom del projecte, precisament, volíem que el públic fàcilment ens pogués identificar i situar en el mapa. Per aquest motiu, vam decantar-nos pel nom ‘Gebrat’, ja que a la Segarra, durant l’hivern, tenim molta boira gebradora, aquella que fa petits cristallets. I, a més, pensem que és una paraula molt bonica. Connecta molt bé amb el que volem ser, en definitiva.

A Gebrat som humils, no volem sonar a productora multinacional

gebratarticle2
L'etiquetatge de Gebrat

El projecte Gebrat el regeixen 3 pilars fonamentalment: emprar un producte ecològic, de proximitat (en tant que això sigui possible) i elaborar els gelats de manera artesanal.
- Efectivament. El valor del producte ecològic és quelcom importantíssim per a nosaltres, i també que vingui de camps molt pròxims a nosaltres, per tal de conservar al màxim les propietats naturals del producte. Per altra banda, no tenim maquinària industrial, i tot el procés el realitzem entre els dos. Així ens assegurem que el producte és de màxima qualitat: seleccionem la matèria primera i elaborem els sorbets i els gelats esprement peça per peça de fruita. No utilitzem ni additiu, ni conservants, ni colorant de mena, així aconseguim fer un producte que no exclogui ningú (aptes per vegans), i que el puguin consumir tranquil·lament petits i grans.

- Entre la vostra refrescant oferta, hi ha sabors clàssics com la llimona o la maduixa (tot i que combinats amb verdures i altres fruites), i d’altres més trencadors com la mel i el mató. Com feu la tria de gustos?
- Ens agrada treballar amb la idea que els sabors de Gebrat puguin arribar a tothom, partint amb fruita d’aquí. Fins ara només fèiem sorbets (és a dia, amb base d’aigua), però també hem volgut treballar el gelat pròpiament dit, el qual la seva base és làctica. Aquesta és l’aposta del gelat de mel i mató, que també parteix de les ganes que teníem de treballar amb el deliciós mató que es produeix en una granja de Biosca. El gelat ha estat un repte l’elaboració important, però estem molt satisfets amb el resultat. És una alternativa per la gent amant dels gelats amb base de llet.

El mèrit del gust dels nostres productes és la matèria primera dels pagesos i ramaders

- Com es formulen les vostres receptes?
- Després de pròpies i més proves (riures). Intentar trobar el punt mitjà d’equilibri, integrant una bona textura i aconseguint el màxim sabor. L’evolució d’un sabor necessita un temps d’estudi i de repòs. La veritat és que dóna molta feinada, però ens mou moltíssima il·lusió. També és veritat que consultem moltes opinions abans de llançar-ne un de nou, fins que aconseguim trobar un acord per a tots els paladars.


gebratarticle3
La mandarina, la llimona i la maduixa, tres dels sabors de Gebrat

- Algun sabor atípic, i sorprenent, en el qual hi esteu treballant?
- Tenim algunes idees en cocció, però de moment només us podem confessar el pròxim llançament d’un sorbet de préssec amb carabassa. Òbviament, un sabor de temporada que aprofita tota la riquesa d’aquest producte de proximitat de la zona de Lleida.

- Expliqueu-nos com és l’elaboració d’algun d’aquests sabors.
- Per elaborar els sorbets agafem la fruita, la netegem bé, i comprovem que estigui al punt òptim de maduració. Seguidament, n’extraiem el suc. També processem les verdures, ben netes, i les liqüem. En aquest punt de l’elaboració afegim el sucre de canya i el xarop d’atzavara, i fem emulsió de tots els elements. A continuació, afegim el neutre (farina de garrofí i goma guar) i ho barregem bé perquè cada gota de producte tingui el màxim sabor de tot plegat. Deixem reposar la barreja unes hores al frigorífic i mantequem el gelat. A partir de llavors, comença la feina de l’envasat, que també fem de manera totalment artesanal. Etiquetem els envasos, i els reservem al congelador. Val a dir que, amb Gebrat, també tenim la intensió de generar el mínim impacte al medi ambient pel que fa a residus. Per tant, utilitzem el vidre en el format petit de Gebrat, i cartró, en el gran.

- De mica en mica, i fent honor al vostre precepte de treballar amb proximitat, veneu els vostres productes en botigues com la Moderna del Carrer Major de Cervera, el Fem cadena de Tàrrega, o Ara Proximitat de Lleida. Totes elles, que aposten per aquest fet diferencial de consum.
- Estem molt contents amb la seva col·laboració, i que confiïn en nosaltres. Són botigues amb valors de veritat, amb producte de proximitat i ecològiques. Hi compartim molts trets. La distribució va arrencar a la Segarra, òbviament, i a poc a poc ens hem anat estenent. Hem ampliat punts de venda a Tàrrega, Balaguer, Mollerussa, Lleida, Valls, Gavà, Sabadell, etc. També, en alguns establiments d’hostaleria. Tot plegat, ens demostra que moltes botigues creuen en el territori i en fer xarxa.

Ens agradaria que tothom tingués l'experiència de provar un Gebrat, per trencar amb la idea que un sorbet, o un gelat, són quelcom industrial, ensucrat químicament o molt calòric. La nostra és una alternativa saludable i refrescant

gebratarticle4
Procés de mantecat d'un dels sabors de Gebrat

Gebrat, cullerades de sabor made in Segarra
comentaris