28.10.2021 |

Lleida, la ciutat que sempre torna a alçar-se

Gardeny Lleida - Turisme de Lleida
Lleida des de Gardeny - Turisme de Lleida
Lleida, la ciutat que sempre torna a alçar-se

En un lloc de la ciutat de Lleida, fa segles que el temps s’ha aturat.

Des de fa exactament 896 anys, la ciutat, carrers i el que seria el seu jardí, l’horta, es troben sota el recer d’un monument que ha vist, a través de la boira i dels sols ponents, gelar-se i florir, derruir-se i erigir-se un cop més la capital de l’oest de Catalunya fins a esdevenir el que és avui.

Gardeny Lleida - Turisme de Lleida

El Castell dels Templers de Lleida s’alça al Turó de Gardeny sempre esperant-nos, sobre unes pedres que xiuxiuegen història cada cop que ens hi apropem, testimonis d’una vida antiga que persisteix en el temps i s’estén en l’espai com les arrels. Turisme de Lleida ens proposa les millors maneres per atansar-nos-hi, tant de dia com de nit.

Templer per una nit

Gardeny Lleida - Turisme de Lleida

Els dels Templers era tot un univers que a Catalunya i especialment a Lleida, ara fa vuit segles, va deixar escrits uns episodis apassionants i que son clau en la història del país.

La casa templera de Gardeny era un dels centres neuràlgics i de poder del Temple a la Corona d’Aragó, i Turisme de Lleida ens dona l’oportunitat de retrocedir fins aquella era per entendre el poder i els valors dels anomenats soldats de Crist, que feien vida en les seves estances.Gardeny Lleida - Turisme de Lleida

I quina millor manera de viure-ho que fent un mateix de templer?

En aquesta proposta, que té lloc a la nit, els participants podran viure en primera persona l’experiència fent de personatges de l’època templera. Això sí! Com al mateix néixer, el personatge que et toqui és aleatori, així que, al llarg de la visita, cadascú s’haurà d’avenir amb el seu destí.

Quan? El 4, 20, 25 i 30 de juliol i el 17, 22 i 31 d’agost a les 20.30 hores.

Gardeny de nit (visita guiada)

Visites nocturnes al complex de Gardeny

Non nobis, domine, non nobis, sed domine, tuo da gloriam

Aquest era el lema de l’Orde del Temple.

Que què vol dir? Això els ho deixem als guies de Gardeny, que també ofereixen visites guiades nocturnes per descobrir la història de la poderosa comanda templera dels monjos guerrers, i per contemplar les vistes de la ciutat i l’horta del Turó de Gardeny a través dels ulls d’una història plena de misteris i encara molt desconeguda.

Quan? El 6, 13, 16 de juliol i el 3, 8, 15 i 27 d’agost a les 20.30 hores.

Els cavallets del temple

Les recreacions en el complex de Gardeny a Lleida

Però a part dels templers, hi havia uns altres protagonistes indubtables d’aquesta era als qui també cal prestar atenció: els cavalls, lleials companys d’aquests monjos i guerrers. Els cavalls s’usaven pel transport, per l’oci i la guerra. És en aquest últim camp on aquests animals suposaven un tresor pels templers, ja que els necessitaven per la defensa de Terra Santa. I resulta ser que els templers de Gardeny gaudien de fama per la gran qualitat dels seus cavalls, que abastien a les cases d’orient amb aquests fins. 

Amb aquesta activitat, els més petits podran conèixer la història templera a través dels fidels amics dels soldats de l’ordre, i elaboraran un cavallet perquè els acompanyi en futures aventures templeres

Quan? El 3, 17 i 31 de juliol i el 14 i 28 d’agost a les 10.30 hores.

Imatge de l'Oficina de Turisme de Lleida amb un grup de visitants

Durant l’estiu, a més, Turisme de Lleida fa una promoció perquè tant residents com visitants forans que pugin amb el bus turístic tinguin l’entrada gratuïta per poder visitar el castell i visualitzar l’audiovisual que explica la història dels templers, tots els matins amb les sortides del bus de les 10.00, 11.00 i 12.00 hores. El Castell, a banda de les activitats, roman obert al visitant de dimarts a diumenge de 10.00 a 14.00 hores. Com en la resta de l’any, les visites guiades diürnes del Castell dels Templers de Gardeny tenen lloc cada quart diumenge a les 12 del migdia, amb un preu de 5 euros i sortida des del mateix Castell. Cada segon diumenge de mes, es repeteix l’activitat “Templer per un dia” en horari diürn. 

En totes les activitats, es donarà una galeta dels templers, obsequi de Turisme de Lleida

Les Veus de la Cuirassa

Parc de la Cuirassa, antic Barri Jueu de Lleida

Entre altres coses, el castell de Gardeny va ser testimoni de la melancolia que envaïa els carrers del centre quan, fa 500 anys, els últims jueus lleidatans eren expulsats de la ciutat i deixaven enrere la Cuirassa, el barri que els va permetre seguir les seves tradicions i dotar la ciutat d’un ric llegat intel·lectual. Però en algun moment, la Cuirassa havia arribat a ser una de les comunitats jueves més importants de l’antiga Corona d’Aragó, amb privilegis reials únics i una pròdiga comunitat científica amb escola de medicina pròpia. Amb tot, això només constava en documents escrits: gairebé no hi havia testimonis materials de la seva presència a la ciutat... O això es creia.

Tres anys de treball obstinat d’arqueòlegs, historiadors i arquitectes han posat al descobert les joies que confirmen la presència i prosperitat jueva a la Cuirassa, en forma de carrers, tallers pergaminers i, fins i tot, la casa d’un ric prohom jueu: la Casa del Progrom. Una “casa-tresor” que s’ha definit, directament, com una “caixa de sorpreses”, i que s’hauria incendiat en l’atac que va patir el call a finals del segle XIV, ensorrant el sostre i atrapant en el seu interior tots els secrets i un seguit d’objectes únics a la península, inclosos els de luxe d’importació. De la mà d’un guia coneixedor d’aquest llegat, la visita guiada “les Veus de la Cuirassa” ofereix l’oportunitat de ser els primers en 500 anys en poder passejar pels carrers del passat jueu de Lleida i, fins i tot, escoltar de viva veu el relat d’aquells que hi visqueren, prosperaren i que finalment foren expulsats.

Quan? El 2, 11, 18 i 27 de juliol i l’1, 10, 13, 24 i 29 d’agost a les 20.30 hores.

Lleida City Tour

Gardeny Lleida-8

I des del cor de la ciutat, Turisme de Lleida també ha preparat una agradable ruta panoràmica a peu, que arrenca des de la part baixa de la ciutat i seguint un dels eixos comercials més llargs d’Europa fins a coronar el turó de la Seu Vella. La ruta passa per punts tan capitals com la Capella Peu del Romeu: camí de Sant Jaume i la tradició dels fanalets; la Catedral Nova: la llegenda de la Verge del Blau; l’Antic Hospital de Santa Maria: hospital de pelegrins i pobres al centre cultural; l’Avinguda Marqués de Blondel: precursor de l’aigua a Lleida; la Plaça Sant Francesc i les cases modernistes; la Paeria: palau medieval i seu del govern municipal; Indíbil i Mandoni, cabdils ilergetes; i, finalment, el conjunt monumental de la Seu Vella.

Les visites guiades, amb punt de sortida a l’oficina de Turisme de Lleida, tenen un preu de 5 euros i son gratuïtes per als menors de 13 anys

Quan? Tots els dilluns de juliol i agost i tots els diumenges de l’any a les 11.30 hores.

Gardeny Lleida - Turisme de Lleida

Feu la inscripció prèvia al telèfon 973700319 o a [email protected]

 

Lleida, la ciutat que sempre torna a alçar-se
comentaris