21.01.2022 |
Territoris.cat

El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana estudiarà la compatibilitat de noves activitats en l'entorn del parc

El centre d'interpretació de Cal Sinén ha acollit per primera vegada la reunió del consell general del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

Reunió del consell general del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana
Reunió del consell general del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana
El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana estudiarà la compatibilitat de noves activitats en l'entorn del parc

El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana ha acordat revisar el Pla d'usos i gestions per adaptar-lo al nous temps, segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell Josep M. Huguet. El document que es va redactar l'any 2007 ha compaginat perfectament, al llarg de més d'una dècada, l'activitat tradicional amb el respecte mediambiental i ecològic. Superat aquest període de consolidació els gestors de la zona humida, consideren que es pot estudiar si seria compatible permetre altres activitats en l'entorn del parc natural, per tal que els visitants poguessin gaudir amb més intensitat de l'espai, i al mateix temps es puguin generar ingressos.

Els nous plantejaments s'han acordat aquest dijous, en el decurs del consell general que s'ha celebrat per primer cop en el Centre d'Interpretació de Cal Sinén, i s'elevaran al consell assessor on hi prenen part tots els agents implicats amb l'estany, que també tractaran aspectes com la caça, la pesca o les activitats econòmiques.

Visita dels membres del Consorci a les obres de Cal Sinén 1En la reunió hi ha participat el president de la Diputació Joan Reñé, que ha explicat que quan es va plantejar la recuperació de l'estany ja es va fer pensant en el retorn que hi hauria d'haver a la gent, ja fos en concepte del respecte mediambiental i ecològic com també les possibilitats de generar activitat econòmica. En aquest sentit, Reñé considera que després de 10 anys això s'ha realitzat d'una forma excepcional i l'estany té èxit amb una convivència de totes les activitats que s'hi fan amb el territori i també amb un volum aproximat de 40.000 persones que el visiten anualment.

Reñé ha afegit que un dels motius que obliga a revisar el pla és la posada en funcionament de l'antiga masia de Cal Sinén, un espai que estava en ruïnes i després de molts esforços ja és una realitat i per això cal donar-li més valor. Ara hi ha un punt d'informació amb venda de productes de proximitat, la recreació de dues estances d'època, i la part del mirador ja habilitades. Així mateix, actualment s'estan fent treballs per situar un jardí aromàtic al seu entorn i una zona de taules per prendre refrescos que es vendran, amb tota probabilitat, a la mateixa casa.

De moment no hi ha calendari per renovar el pla d'usos i gestió tot i que es tractarà a la pròxima reunió del consell general i segurament es plantejarà en una sessió monogràfica. El més imminent serà l'inici dels treballs de la segona fase de Cal Sinén, pels quals ja hi ha finançament i que consistiran en la instal·lació de calefacció i la museïtzació de l'espai.

El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana estudiarà la compatibilitat de noves activitats en l'entorn del parc
comentaris