14.07.2020 |

Una de cada cinc persones de tot el món pateix la malaltia de Parkinson

El dia 11 d'abril és el Dia Mundial de la malaltia de Parkinson, enguany sota el lema "Trenca els mites del Parkinson".

Una de cada cinc persones de tot el món pateix la malaltia de Parkinson

El dia 11 d'abril és el Dia Mundial de la malaltia de Parkinson, enguany sota el lema "Trenca els mites del Parkinson". Aquesta dolència neurodegenerativa afecta a cinc milions de persones a tot el món i, segons dades del comitè mèdic assessor de la Federació Espanyola de Parkinson, un de cada cinc malalts té menys de 50 anys. A més, s'estima que els casos s'hauran triplicat en 2050. En aquest article es desmunten alguns dels mites de la malaltia de Parkinson i es descriuen quins són els seus símptomes característics i quins tractaments hi ha disponibles.

La malaltia de Parkinson afecta a 150.000 espanyols i a cinc milions de persones a tot el món, sobretot a majors, encara que no és menyspreable el percentatge d'adults de mitja edat i, fins i tot, de més joves. De fet, el 80% dels casos corresponen a persones majors, però cal destacar que el 20% es diagnostiquen abans dels 50 anys, fins a entre persones de 40 anys o menys, en plena vida laboral i amb fills a càrrec, la qual cosa suposa un fort impacte per a l'afectat i el seu entorn.

Aquest trastorn neurodegeneratiu i crònic va ser descobert pel metge britànic James Parkinson, a qui deu el seu nom, i és el resultat de la destrucció progressiva i irreversible de les neurones (que no poden produir dopamina) que es troben en una part del cervell denominada substància negra. Aquesta deterioració cerebral es tradueix en diversos símptomes, entre els quals els més coneguts són els motors o relatius al moviment.

La malaltia de Parkinson és, doncs, una patologia que es manifesta per molts més símptomes que els coneguts tremolors i no afecta solament a les persones grans, encara que bona part de la població pensi el contrari. Per això avui, 11 d'abril, se celebra el Dia Mundial del Parkinson sota el lema "Trenca els mites del Parkinson", l'eslògan escollit per la Federació Espanyola de Parkinson, que aglutina a 44 associacions d'afectats a Espanya i a més de 12.000 afiliats.

Entre aquestes associacions hi ha l'Associació de les Terres de Lleida la qual és una entitat sense ànim de lucre, que pretén atendre i orientar les persones que pateixen la malaltia de Parkinson, així com també els seus familiars i cuidadors. Els objectius de l'associació van dirigits a contribuir en la millora de la qualitat de vida dels afectats i dels seus familiars. Mitjançant activitats d'atenció integral que augmentin el seu benestar tant a nivell físic com emocional. Tanmateix, volen aconseguir la difusió de la informació adequada en relació a la malaltia, arribar a qualsevol punt de la demarcació de Lleida, malgrat l'extensió del territori, per tal d'anar creixent.

D'altra banda, es treballa per fer visible la problemàtica de la malatia davant l'Administració, transmetre les seves necessitats i interessos a les institucions que puguin donar-hi suport. En la vessant humana, es desitja facilitar l'apropament de les persones afectades i dels seus familiars, per tal de compartir neguits i també il·lusions; així com difondre els nous avenços sobre la malatia en col·laboració amb els professionals especialitzats.

Cal recordar que aquest any 2013 "La Marató de la TV3" estarà dedicada a les malalties neurodegeneratives, entre elles la pròpia malaltia de Parkinson.

En motiu del dia mundial de la malatia del Parkinson es realitzaran diferents activitats que es poden consultar a l'agenda  de la pàgina Web de l'Associació.

 

 

Una de cada cinc persones de tot el món pateix la malaltia de Parkinson
comentaris