18.08.2022 |

El Pla d'Urgell renova la compra agregada d'electricitat als municipis

L'Associació Catalana de Municipis (ANC) té la voluntat de defensar la distribució territorial i els petits municipis, pilar fonamental que ha fet possible el progrés de Catalunya.
Miquel Buch va participar en el Consell d'Alcaldes del Pla d'Urgell.
Miquel Buch va participar en el Consell d'Alcaldes del Pla d'Urgell.
El Pla d'Urgell renova la compra agregada d'electricitat als municipis

El president de l'ACM Miquel Buch va visitar aquest dimarts el Pla d'Urgell, motiu pel que el Consell Comarcal va convocar un Consell d'alcaldes, per tal de debatre amb el representant municipalista, la situació actual. Buch va expressar la voluntat de l'entitat de continuar defensant als petits municipis davant de les pretensions de l'Estat d'esborrar del mapa aquesta figura, per demostrar a Europa que fan alguna cosa.

La proposta de l'ejectiu central, no deixa de ser una Gran mentida, segons Buch, ja que en cap moment s'ha parlar de xifres respecte al que es vol estalviar, i reduir regidors no es cap mesura que suposi austeritat, si realment es bol parlar d'austeritat, o de duplicitats, parlem dels ministeris que han traspassat competències a les autonomies, com poden ser Sanitat, Ensenyament, o l'Agència Tributaria.

Busch va explicar als alcaldes la nova proposta de compra agregada d'electricitat que s'ha negociat amb les subministradores, una iniciativa a la que els municipis del Pla s'hi han adherit novament, i que representa un important estalvi energètic. En aquest sentit el president de l'ens comarcal Francesc Fabregat va manifestar que al marge del preu de l'energia, els ajuntaments també han aplicat mesures per optimitzar el consum, i per altra banda s'estam premen decisions per reduir la despesa sense tenir que renunciar als serveis bàsics als ciutadans.

El president de l'ACM, va visitar diverses comarques lleidatanes i es va entrevistar amb el president de la Diputació de Lleida Joan Reñé, que l'hi va fer entrega de l'estudi Els municipis actuals com a base de l'administració local, un treball que l'ens municipalista ha ha utilitzat com a base d'altres treballs. la reunió va servir per fer el lliurament oficial per tal de que pugui servir com argument per defensar l'actual distribució territorial.

Miquel Buch, va elogiar l'estudi que la Diputació ha elaborat amb la Universitat de Lleida (UdL), el qual defensa la viabilitat dels petits municipis, i posa de manifest que els ajuntaments petits són els que presenten una millor situació financera, que desenvolupen una satisfactòria cobertura competencial i que contribueixen de forma important al desenvolupament rural.

Per la seva banda, Joan Reñé va agrair la gran implicació que ha demostrat l'ACM en la defensa dels municipis de Catalunya. També va exigir "respecte a la nostra identitat, a la nostra forma de ser i a la consolidació d'aquesta realitat". En referència a les propostes de modificació de la Llei de base de règim local, Reñé va indicar que "tot fa pensar que qui fa aquesta modificació està totalment allunyat de la realitat de Catalunya i aplica un clar criteri de recentralització amb un intent de control i vigilància del territori, la qual cosa és inacceptable".

El Pla d'Urgell renova la compra agregada d'electricitat als municipis
comentaris