04.07.2020 |

Bellvís recupera l'anella original de la família de Cal Bufalà

La llegenda, ambientada al segle XVII, diu que totes les persones perseguides per la justícia que toquessin l’anella tindrien dret d’asil a cal Bufalà i els senyors de la casa els podrien arribar a defensar.

La representació de la llegenda que es fa davant de la porta de Cal Bufalà.
La representació de la llegenda que es fa davant de la porta de Cal Bufalà.
Bellvís recupera l'anella original de la família de Cal Bufalà

En la dissetena edició de la festa dels Firals de Bellvís, descendents de la família de Cal Bufalà lliuraran l’anella original de la casa pairal, que és el motiu central de la celebració i representació que tindrà lloc els dies 26, 27 i 28 de juliol. Des de l'any 1997 en el que es va fer la primera representació, l'Ajuntament va col·locar una rèplica de l'anella a la porta de l'edifici de Cal Bufalà, per tal de representar la llegenda, i en tenia una altra al consistori.

Segons ha explicat el president del Consell Comarcal i alcalde de Bellvís Francesc Fabregat, d'ençà que es va recuperar la memòria oral de la llegenda, el consistori ha mantingut converses amb els descendents de Cal Bufalà, per tal de poder recuperar l'anella com a patrimoni històric local, i després de 17 anys la família López de Lauder lliuraran l'anella original, en un acte que tindrà lloc el diumenge 28 de juliol a l'església de Bellvís, dins els actes de la festa.

A més a més de la donació d’aquest objecte tan preuat i carregat d’històries personals, s’escenificarà, com és tradició, la història d’amor del Joan i la Maria,
en un clima previ a la Guerra dels Segadors, agitat per l’entrada de les tropes de Felip IV. Precisament, diu la història que els fets passen els dies que Bellvís celebra els Firals, on no falten danses tradicionals, gegants, bestiari, malabars i espectacles de foc, sopars tradicionals, fira de productes artesanals, cants i la representació de la història als carrers del poble.

Fabregat, ha fet una crida als pla urgellencs a gaudir dels Firals de Bellvís i a conèixer la festa: Més de 300 persones del poble fan possible l’escenificació
dels Firals. Els visitants gaudiran molt amb totes les activitats programades, al llarg dels tres dies.

És una festa que creix any rere any i que, gràcies a la incorporació de gent jove, té garantit el relleu.


El Firals de Bellvís faran el tret de sortida amb una caminada amb torxes de Bellvís als Arcs i amb espectacles de danses, focs i gegants interromputs per
l’arribada de bandolers. És previst que hi hagi activitats matí, tarda i nit fins al diumenge al vespre. Els actes són oberts a tots els públics i gratuïts.

Bellvís recupera l'anella original de la família de Cal Bufalà
comentaris