Crida per conservar els fons documentals privats del Pla d'Urgell

Les persones que disposin de documentació antiga poden sol·licitar assessorament a l'Arxiu Comarcal per a avaluar si pot ser d'interès general.

Josep Escolà, amb Fabregat, Solsona i Pérez, en l'acte de cessió.
photo_camera Josep Escolà, amb Fabregat, Solsona i Pérez, en l'acte de cessió.

Conservar els fons documentals privats és una bona manera d'augmentar el patrimoni col·lectiu de la comarca, per aquest motiu, l'ens comarcal fa una crida a les persones que disposin de documentació antiga, per tal que no se'n desfacin i la puguin dipositar en l'Arxiu Comarcal, un cop avaluat el seu interès. D'aquesta manera la documentació estarà a l'abast de qualsevol que la vulgui consultar, sense que el propietari en perdi el control.

Aquest dimarts el veí de Mollerussa Josep Escolà, ha dut a terme la cessió de diversa documentació de la seva propietat al Consell Comarcal, amb la intenció que es dipositi en l'Arxiu Comarcal. Es tracta d'una col·lecció de fotografies, llibres i documentació de l'antiga paperera Forestal d'Urgell, empresa establerta a Mollerussa a principis del segle XX.

El president de l'ens comarcal Francesc Fabregat, ha manifestat que a vegades els particulars disposen de documentació antiga sense ser conscients del valor col·lectiu i històric que pot tenir. És per això, que ha recomanat que davant del dubte, no se'n desfacin, i la cedeixin al Consell, a l'Arxiu Comarcal o als ajuntaments.

Cartes, fotografies, programes de festes majors, llibres de comptes, poden ser documents de valor que els tècnics de l'Arxiu poden valorar la importància de conservar i tractar, per tal que en un futur es pugui consultar i contribueixi a la recerca i construcció del passat dels nostres pobles.

Josep Escolà, en ser propietari de fotografies i documents que va considerar que eren de valor va dirigir-se a l’Ajuntament de Mollerussa. L’alcalde, Marc Solsona, va recomanar-li fer una cessió del material al Consell Comarcal. Segons Solsona,

volem socialitzar l’Arxiu Comarcal, que es conegui, que les famílies comptin amb aquesta institució.

Per la seva banda, Rosa Maria Serret, també de Mollerussa, ha cedit al Consell Comarcal del Pla d’Urgell el llibre de comptes de l’única botiga que hi havia a Castellnou de Seana als anys trenta, cal Pocallet. Al llibre s’hi troba detallat què comprava cada família de la població durant el període de la Segona República i els preus de cada producte.

comentaris