El president Mas manifesta que el Govern recolzarà la declaració de zona catastròfica dels municipis

Aquest dimarts podrien començar els peritatges de les finques afectades per la pedregada del passat dijous, per tal d'agilitzar les compensacions econòmiques als pagesos. Pel que fa a les indústries i particulars hauran d'esperar a que s'accepti la declaració de zona catastròfica.
photo_camera El president Mas va visitar diverses finques afectades per la pedregada.

El president Artur Mas ha visitat aquest dilluns algunes de les finques, afectades per la pedregada del passat dijous, al terme municipal de Fondarella i Mollerussa, acompanyat del conseller d'Agricultura Josep Maria Pelegrí, el president de la Diputació Joan René, així com el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell Francesc Fabregat i altres representants polítics lleidatans.

Un cop finalitzada la visita, Mas ha mantingut una reunió amb tot els agents afectats per la catàstrofe per tal de conèixer la situació i exposar juntament amb el conseller Pelegrí les mesures que des del Govern s'aplicaran per ajudar als damnificats, tant del sector agrícola i ramader com l'industrial i l'institucional del territori. Mas ha manifestat que l'executiu català estarà al costat d'aquells municipis que demanin la declaració de zona catastròfica, encara que aquesta qüestió sigui estrictament competència dels alcaldes, "i en darrera instància la resolució ha de ser de Madrid, on influirem i batallaren perquè s'agilitzi els procés", ha afegit Mas.

Mas ha confirmat que el conseller Pelegrí ha mantingut converses, aquest matí, amb el ministre Miguel Arias Cañete, el qual ha dit que aniran a gran velocitat, per altra banda, també ha afegit que el Consell Executiu de demà abordarà el tema assegurant que es treballarà perquè l'afecció sigui mínima.

El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí ha donat a conèixer les mesures en què està treballant el Govern i ha assenyalat que divendres ja es van fer gestions amb l’asseguradora Agroseguro per tal que faci les inspeccions per peritar els danys amb caràcter immediat i es puguin pagar les indemnitzacions en dos o tres mesos, un cop presentades les sol·licituds. El conseller ha destacat la importància que els pagesos i les empreses agràries subscriguin assegurances agràries que, d’altra banda, compten amb ajuts directes de l’Administració.

Pelegrí també ha anunciat la modificació de l’ordre d’ajuts de plans de reconversió per prioritzar, per raons de força major, els ajuts a les explotacions afectades, així com la modificació de l’ordre de comunicació prèvia a l’inici de les inversions acollides al Contracte Global d’Explotació (per a l’execució de plans de millora) per ampliar el termini, de manera excepcional, i donar entrada a les explotacions agràries afectades per les tempestes.

D’altra banda, Josep Maria Pelegrí també ha anunciat l’obertura d’una línia de préstecs per liquiditat, amb una dotació d’1,5 milions d’euros ampliable, i dirigida a les societats agràries i cooperatives afectades per la pedregada. El conseller també ha dit que la Generalitat demanarà a l’Estat que activi mesures urgents per pal·liar els danys produïts mitjançant exempcions fiscals.

Respecte al territori, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha aprovat en un ple extraordinari d’urgència sol·licitar a la Subdelegació del Govern que iniciï tots els tràmits perquè es declari tota la zona afectada per la tempesta del dijous passat zona afectada per un fenomen atmosfèric extraordinari i, en el seu cas, zona catastròfica. També sol·licita als departaments del Govern de la Generalitat competents que s’articulin mesures necessàries per a facilitar indemnitzacions pels danys produïts per la tempesta de pedra.

Comentaris
Més a Comarca