Fondarella atreu centenars de visitants a la Mostra d'Oficis i Artesania

El petit municipi de Fondarella ha estat capaç un any més, d'atreure centenars de visitants amb motiu de la Mostra d'Oficis i Artesania. Una conseqüència deguda en bona part, a la complicitat de tots els veïns del municipi.
Mostra d'Oficis Antics de Fondarella, imatge d'arxiu ©JosepAPérez
photo_camera La gent gran de Fondarella mostrava l'elaboracoó de caliquenyes.

El que va començar com una experiència, segons l'alcalde de Fondarella i president de la Diputació Joan Reñé, s'ha convertit en set anys en un acte consolidat i amb una important participació de públic, Un èxit que també es deu en gran part a la vinculació dels veïns, entitats i associacions del municipi, que han cregut en la iniciativa com a motiu de divulgació.

La Mostra d'Oficis i Artesania s'ha convertit en una festa pedagògica i familiar amb la qual el visitant té l'oportunitat de conèixer alguns dels oficis tradicionals, ja desapareguts, que formen part de la cultura popular. Una manera de comprovar com era el dia a dia i la vida rural als nostres pobles, i de quina manera es despertava l'enginy per dur a terme les tasques quotidianes i laborals.

Al marge de les parades d'oficis antics, el públic també va poder veure un gran nombre de parades de diverses activitats artesanals, un seguit de productes i activitats amb el segell de la proximitat i la qualitat. Precisament és aquesta la tasca divulgativa més important, mostrar l'existència de productes i tasques alternatives a la producció industrialitzada que aporten valor afegit a aquest tipus de gènere.

Al llarg de la jornada, les entitats de Fondarella van organitzar diferents tallers, en els quals es mostraven alguna de les tasques que havien estat representatives del municipi com l'elaboració de caliquenyens, orelletes, ratafia o sabó, així com una demostració de com s'embalava l'alfals manualment.

La voluntat dels veïns de Fondarella és obrir el seu municipi als visitants, amb una oferta que compagina la cultura popular i les tradicions amb el lleure, la gastronomia i l'artesania, i al mateix temps divulgar el que van significar molts oficis pel desenvolupament d'aquest territori.

Comentaris
Més a Comarca