El Castell del Remei ha estat i és un símbol de la plana d'Urgell. Mostra com la conjucció d'explotació racional, treball en l'ús del reg i en l'aplicació de tecnologia produeix fruits en tots els àmbits de l'agricultura i la ramaderia al llarg de més de cent cinquanta anys.
El llibre El Castell del Remei, explica les fites del procés que s'inicia a mitjans del segle XIX fins a finals del segle XX. La finca de propietat vinculada a la família Girona, que l'any 1982 adquiriria la família Cusiné de Mollerussa, la qual continua i innova els procesos productius, especialment en el camp del ví. De la mateixa manera que a mitjans del segle XIX Manuel Girona incorpora a la finca la màquina de batre, cinquanta anys més tard Joan Girona agrega el motor d'explosió a les tècniques de treball.
L'arribada de l'aigua a travès del Canal d'Urgell portrà, de retruc, una onada de salts tecnològics : el primer tractor, l'assaig de la fruita dolça, la vacunació preventiva a la ramaderia, l'experimentació de raïms per millorar la qualitat del vi o l'obtenció d'una nova raça d'aviram, entre altres. La darrera etapa, la de l'empresa Castell del Remei Societat Limitada, queda marcada per una puixança de noves varietats i increment de la producció de ví.
El Castell del Remei continua essent encara lloc de trobada pels habitants de tota la plana. Qui no hi ha anat a fer la mona, a passar-hi una tarda a la fresca, a ballar sardanes o a celebrar el casament d'algú de la família? El Castell del Remei continua sent el símbol d'una plana d'Urgell rica que mira cap al futur.
Aquesta cronologia, Jaume Mateu, professor emèrit de l'Àrea d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de Barcelona, la recull en el llibre Castell del Remei, que publica Pagès editors, i que es presentarà el dimecres 12 de desembre a l'Aula Magna de l'IEI, a les 19:30 hores.