Joan Reñé reitera que sota cap concepte acceptarà la supressió de municipis

El president de la Diputació Joan Reñé ha finalitzat, aquest dijous, al Pla d'Urgell la ronda de visites als Consells Comarcal de la demarcació de Lleida. Reñé ha assegurat que des de que va assumir el càrrec ha tingut la voluntat, fins i tot obsessiva, de que en provincial estuigui al servei de tots els municipis.
photo_camera Els presidents Joan Reñé i Francesc Fabregat.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé ha reiterat que no acceptarà sota cap concepte la supressió de municipis, ja que existeixen arguments per garantir que si això es planteja des de criteris d'eficiència econòmica no s'aguanta per cap lloc, i per tant, aquest judici és fals d'entrada, i com a tal tots els serveis que es puguin donar des dels municipis i les comarques són els més eficients, perquè estan plantejats des de la proximitat.

Reñé ha fet aquestes declaracions en la visita que ha dut a terme aquest dijous a la comarca del Pla d'Urgell, la darrera d'un cicle que l'ha portat a recórrer tota la demarcació de Lleida. El president de la Diputació s'ha reunit amb els alcaldes i consellers per tal de conèixer la situació actual i escoltar les demandes i inquietuds del territori, així com fer un repàs a les actuacions pendents de realitzar per part de l'ens provincial i propostes per al proper Pla Específic. Temes que també feien referència a l'àmbit de la salut, els camins o a l'eficiència energètica en instal·lacions municipals. En aquest sentit, Reñé ha manifestat que es tracta d'aconseguir el mateix nivell de qualitat dels serveis que es presten als ciutadans, amb una millor eficiència en la gestió, ja que la situació econòmica actual ens obliga a estar més atents a les fórmules i a les possibilitats que es poden aplicar.

Reñé va fer referència a la distribució territorial explicant que no és equiparable la valoració que es fa de les administracions a l'àrea metropolitana de Barcelona o de Lleida, ja que

els Consells Comarcals lleidatans estan fent una tasca excepcional a l'hora d'unificar serveis dels municipis.

El 70% dels pobles i municipis de Lleida tenen menys de 1.000 habitants, el que significa que ni poden ni han de tenir tots els serveis i gestionar-los ells mateixos, per aquest motiu els ens comarcals garanteixen que aquests serveis puguin arribar als ciutadans, amb un alt nivell de qualitat, d'una forma eficient i austera. Aquest és un model que ja existeix i com a tal ha de ser el que prevalgui, en un àmbit local.

Joan Reñé va afegir que malgrat que les Diputacions avui representen l'òrgan intermediari entre les administracions locals i el Govern, l'imaginari col·lectiu com a país parla de les Vegueries. En aquest sentit Reñé, desitjaria i treballa perquè sigui aquesta la institució supramunicipal i supracomarcal del país. Però en tant i en quant les Diputacions representin a l'Estat al seu territori, és absurd plantejar una altra administració que farà el mateix que les actuals.

Les Vegueries, o el nom que es vulgui donar, tindran sentit en el moment que es pugui decidir des del propi país la distribució territorial que es vol.

És per aquest motiu que Reñé va assegurar, que des de que va prendre possessió del càrrec,

tan ell con l'equip de govern, més enllà del nom, han treballat obsessivament i estrictament, perquè la institució estigui al servei dels municipis i aquells a qui representa que són el territori i en aquest cas el nom no fa la cosa.

Es digui Diputació o es digui Vegueria ha de ser una institució al servei dels municipis, dels pobles petits, de les capitals de comarca i dels Consells Comarcals.

El president de la Diputació Joan Reñé va anunciar que el proper dia 11 de juliol es preveu un acte a la Llotja de Lleida amb la presència dels alcaldes de la demarcació de Lleida per analitzar la situació municipal coincidint amb el primer aniversari de la constitució del nou govern de la Diputació.

Comentaris
Més a Comarca