23.10.2021 |

L'Arxiu Comarcal ja compta amb tot el fons documental dels Canals d'Urgell

L'alcalde de Mollerussa Marc Solsona ha reconegut que, “tot i que s’ha assolit una etapa, el cercle no està tancat” i s’ha compromès a parlar amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) perquè cedeixi la documentació històrica sobre la construcció i gestió Canals d’Urgell que tenen en els seus arxius.
La vicepresidenta del Govern Joana Ortega observa els documents.
La vicepresidenta del Govern Joana Ortega observa els documents.
L'Arxiu Comarcal ja compta amb tot el fons documental dels Canals d'Urgell

L'Ajuntament de Mollerussa ha dut a terme, aquest divendres, l'acte institucional de lliurament a l'Arxiu Comarcal, dels documents cedits per ACUDAM, que fan referència a la construcció dels Canals d'Urgell. Es tracta de 1.500 documents datats entre 1862 i 1968, que s'afegiran als que ja va dipositar la Comunitat General de Regants al 2010 i que completaran els fons documental sobre la construcció i gestió de la infraestructura. 

L’acte va estar presidit per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, acompanyada per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el president del Consell Comarcal Francesc Fabregat i la presidenta d'ACUDAM Teresa Santesmasses.

El responsable d'ordenar els documents abans de la secció ha estat Ton Solé, persona vinculada a ACUDAM i que va obrir el torn de paraules. Solé ha destacat en la seva intervenció, la necessitat de que l'administració actuï per sol·licitar a la CHE la cessió de la documentació de què disposa sobre els Canals d’Urgell.

Per la seva banda, Marc Solsona, ha dit que

es tracta d’un acte de país a través del qual una entitat cedeix de manera altruista un fons documental que ens ajuda a conèixer la nostra història ja que no volem perdre ni els orígens ni la identitat.

Solsona també s’ha referit al fet que “aquesta unitat d’arxiu contribueix a donar singularitat i a diferenciar l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell” així com a fer-lo “una marca de qualitat més vendible com a reclam dels historiadors”. Tot i amb això, ha reconegut que, “tot i que s’ha assolit una etapa, el cercle no està tancat” i s’ha compromès a parlar amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) perquè cedeixi la documentació històrica sobre la construcció i gestió canals d’Urgell que tenen en els seus arxius. L’alcalde també ha recordat que “Mollerussa i el seu territori no seria el que és sense l’arribada de dues infraestructures estratègiques com va ser els canals d’Urgell i el tren”.

La vicepresidenta del Govern també ha recollit el testimoni expressat per Ton Solé, afegint que “és bo que els documents siguin a l’abast de tothom com un patrimoni de país”, ha agraït a Acudam “el seu gest de solidaritat i tota la feina que fa en el seu dia a dia per fer una societat més humana”.

En el acte també hi va intervenir la presidenta d’Acudam, Teresa Santesmasses, la qual ha explicat com van trobar els documents al 1980 quan van comprar el xalet que la Sociedad Anónima Canal de Urgel havia fet construir per allotjar els enginyers de la companyia i com des d’aleshores els han custodiat i conservat conscients de la seva importància històrica. També el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Francesc Fabregat, s’ha felicitat de la cessió que ha fet l’entitat per tal que l’arxiu pugui difondre tots aquest patrimoni documental.

En total, el fons documenta que s’ha cedit a l’arxiu es troba conservat en 160 caixes que contenen els documents escrits i també hi ha un centenar de mapes en carpetes o tubs de gran format. Ara s’ha de catalogar degudament aquest fons per tal de conservar-lo, una feina que podria estar enllestida en 4 mesos per tal de posar-lo a disposició del públic, segons Josep Maria Cabau, arxiver municipal.

L'Arxiu Comarcal ja compta amb tot el fons documental dels Canals d'Urgell
comentaris