07.12.2022 |

L'Estany d'Ivars i Vila-sana consolida el projecte d'introducció de tortugues autòctones

Aquest dimarts s'han alliberat nou tortugues d'estany a la bassa d’aclimatació de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, que s'afegeixen a les quatre que es van alliberar l'any passat. Una iniciativa que te com a objectiu crear una població estable d'aquests quelonis que estan en perill d'extinció.
El president del Consell Comarcal, i Francesc Fabregat i l'alcalde de Vila-sana Joan R. Sangrà
L'Estany d'Ivars i Vila-sana consolida el projecte d'introducció de tortugues autòctones

El Consorci que gestiona el parc natural de l'Estany d'Ivars i Vila-sanas va iniciar al juliol de 2010 un projecte d'introducció de tortugues d'estany, amb la col·laboració de la Fundació CatalunyaCaixa, la Diputació de Lleida, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida (UdL). El projecte té com a objectiu consolidar la població de tortugues d'estany, una espècie protegida, amb un alt risc d'extinció a Catalunya.

Aquest dimarts s’han alliberat nou exemplars més d’aquest queloni a la bassa d’aclimatació, que s'afegeixen a les quatre que es van alliberar l'any passat. Els exemplars porten incorporat un emissor que permetrà fer-ne un seguiment dins de la bassa i conèixer si en els propers mesos es van introduint a l’estany, ja que es preveu que en les properes setmanes es pugui obrir la bassa d’aclimatació. Totes les tortugues que l’habiten han estat seleccionades genèticament, criades en captivitat i provenen del CRARC.

Els exemplars alliberats el 2011 han residit tot aquest període a la bassa d’aclimatació i han completat el seu cicle biològic amb normalitat. Fins i tot, s’ha constatat que hi ha hagut aparellament, i és possible que enguany ja apareguin els primers animals nascuts a l’estany.

El projecte d’introducció de la tortuga d’estany a l’estany d’Ivars i Vila-sana compta amb un pressupost de 7.797 euros, que finança la Fundació CatalunyaCaixa i el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana; el seguiment compta amb el finançament de la Diputació de Lleida. La finalitat del projecte és contribuir a minimitzar la pressió del factor extinció sobre aquest queloni a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat que és considerat com a prioritari per a la seva conservació. El projecte també ha comportat la instal·lació
de diferents trampes per capturar quelonis al·lòctons, com són les tortugues de Florida (a l’estany pràcticament no n’hi ha, però dins del projecte, es capturen els pocs exemplars que s’hi poden trobar).
Actualment, les úniques poblacions de tortuga d’estany de les quals es té constància a Catalunya es troben al Delta de l’Ebre, als Aiguamolls de l’Empordà, al Baix Ter i al Pla de la Selva, tot i que només en aquest darrer indret es pot parlar d’una població en relatiu bon estat. En la resta de localitzacions, són poblacions amb un nombre molt baix d’exemplars; algunes, com les de Banyoles, són objecte d’un projecte de conservació.

L'Estany d'Ivars i Vila-sana consolida el projecte d'introducció de tortugues autòctones
comentaris