30.11.2022 |

La Flama del Canigó encén la voluntat nacional del Pla d'Urgell

El públic del Pla d'Urgell va respondre a la crida de l'Assemblea Nacional Catalana, rebent la Flama del Canigó amb estelades; Bellvís estrena peveter; la Flama recorre els carres de Sidamon; revetlla a Castellnou de Seana, entre altres actes a la comarca.

La quitxalla de l'Associació Atlètica Xafatolls va encendre el peveter.
La quitxalla de l'Associació Atlètica Xafatolls va encendre el peveter.
La Flama del Canigó encén la voluntat nacional del Pla d'Urgell

Una any més els municipis del Pla d'Urgell van fer pinya per rebre la Flama del Canigó que l'Associació Atlètica Xafatolls va portar des de el cim de la muntanya, un acte que en aquesta ocasió va estar protagonitzat pel centenar d'estelades que van posar el toc reivindicatiu a la festa, com a resposta a la crida de l'Assemblea nacional Catalana (ANC).

La plaça de l'Ajuntament de Mollerussa va reunir a veïns i atletes d'una quinzena de municipis de la comarca, als que van acompanyar els grallers del Casal Popular l'Arreu, i la geganta Marieta de la capital del Pla d'Urgell, personatge que va lluir una gran estelada com a resposta a la convocatòria dels organitzadors. Tots plegats van fer el passadís de rebuda als atletes dels Xafatolls, que van encendre el peveter instal·lat en el centre de la plaça i tot seguit, els representants dels municipis van recollir la Flama que havia de servir per encendre les fogueres.

A peu, amb bicicleta, o amb vehicle, la Flama arribava als pobles per encendre les fogueres i donar inici a la festa, un cop llegit el manifest que dóna sentit a l'acte reivindicatiu de la celebració. En aquest sentit l'equip de BTT de Bellvís van ser els encarregats de portar la Flama al Canigó  a la vila, i tenir el privilegi d'encendre el nou peveter que s'estrenava en aquesta ocasió, tot seguit encesa de les fogueres i repartiment de coca de Sant Joan pels participants en la festa. 

Castellnou va reunir al veïnat en un sopar popular, els atletes de Sidamon van recórrer els carrers amb la Flama, Golmés encendre les fogueres en un acte participatius, i la resta de municipis de la comarca van organitzar actes amb la participació de les entitats i veïns. 

A Mollerussa els membres de la Colla dels 50 van ser els encarregats de recollir la Flama i encendre la foguera que presidia la revetlla popular que van organitzar amb la col·laboració de l'Ajuntament,  a l'esplanada del darrere del Pavelló Firal.

La Flama del Canigó encén la voluntat nacional del Pla d'Urgell
comentaris