La tempesta afecta a 41.766 hectàrees de conreus de la demarcació de Lleida

El president de la Diputació Joan Reñé, planteja la instal·lació de generadors de iodur de plata davant de les reiterades pedregades.

L'alcalde de Castellnou, amb els representants de les administracions.
photo_camera L'alcalde de Castellnou, amb els representants de les administracions.

La tempesta que va descarregar aquest dimarts sobre les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell, les Garrigues, la Noguera i el Pallars Jussà, va afectar una àrea total de 41.766 hectàrees de conreu, de les que 36.700 són de cereal, i 5.066 de fruita dolça, a banda d'alguna afectació en cultius hortícoles i farratges.

En aquesta superfície l'afectació a la collita superaria el 50% de danys en 14.600 hectàrees de cereals, i al voltant d'unes 3.000 de fruita dolça, segons les dades que ha facilitat el departament d'Agricultura aquest dimecres. En el cas del cereals el fet de què les finques estaven a punt de sega ha perjudicat en alguns indrets el 100% de la producció.

Aquest dimecres el director general d'Agricultura Miquel Molins, i el delegat del Govern Ramon Farré, acompanyats del president de la Diputació de Lleida Joan Reñé, i l'alcalde de Castellnou Jordi Llanes han visitat alguna de les finques afectades. Cal recordar que la calamarsada també va afectar les poblacions de Barbens, Golmés, Fondarella, Ivars d'Urgell, Mollerussa, Miralcamp, Vila-Sana, Vilanova de Bellpuig i Torregrossa.

El president de la Diputació Joan Reñé ha qualificat els danys d'excepcionals i s'ha solidaritzat amb la desmoralització que viuen els pagesos afectats, alguns d'ells per segon any consecutiu. En aquest sentit Reñé va manifestar que considera que 

cal plantejar-se novament la instal·lació de generadors de iodur de plata
 

després de les reiterades pedregades que estan provocant pèrdues quantioses a la pagesia. Una proposta que ja van presentar els pagesos, al conseller Pelegrí, en la reunió que va mantenir amb el sector, aquest dimarts.

El president de la Diputació ha recordat que en altres indrets com l'Aragó, Calatayud i sud de França s'utilitza aquest sistema. A Catalunya es van deixar de fer les campanyes amb generadors de iodur de plata l'any 2005.

Comentaris
Més a Comarca