Les dones emprenedores del món rural s'orienten cap a les oportunitats

Aquesta ha estat la conclusió de la 6a Trobada de dones rurals del Pla d'Urgell, que va tenir lloc aquest dissabte a la Incubadora d'empreses, organitzada per l'Ajuntament de Bell-lloc i en la qual es va afirmar que les persones efectives no s'orienten cap als problemes, sinó cap a les oportunitatats.
L'alcalde de Bell-lloc Ramon Cónsola va participar en la jornada.
photo_camera L'alcalde de Bell-lloc Ramon Cónsola va participar en la jornada.

"El paper de la dona en el desenvolupament econòmic i històric del nostre país" va ser el títol de la jornada que va congregar a més de 200 persones, tot un èxit per als organitzadors. Un any més, la trobada reivindica el paper indiscutible de la dona rural en el món empresarial i la seva aportació en la història del nostre país, per la qual cosa i en el context actual,  les dones han de tenir les mateixes oportunitats que els homes davant les mateixes situacions. 

L'acte va estar presidit per l'Alcalde de Bell-lloc, Ramon Cònsola, la Regidora de la dona de l'Ajuntament de Bell-lloc, Montse Segura i la Presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell. 

“La lluita pel dret a votar a Catalunya” va ser el títol de la primera ponència a càrrec de Josep M. Solé i Sabaté, Director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs
Tot seguit, “La dona catalana i el progrés de la humanitat” a càrrec del President Òmnium Cultural a Lleida,  Josep M. Forné. 
A continuació una nova ponència sota el títol “Valors, benefici econòmic i reconeixement del treball de les dones” per Neus Munté i Fernàndez, Diputada al Parlament de Catalunya.  La última ponència va anar a càrrec de Montserrat Ramon de FIDEM, “Les dones emprenedores, tot un repte en front la crisis”, durant la qual, es van donar pautes i també informació dirigida a les emprenedores, de com accedir a les línies de microcrèdits per empreses emprenedores i en general al finançament. També es van aportar dades d'estudis sociològics sobre el lideratge, en el qual es reflecteix un estil marcadament femení. Es va posar de manifest que la dona en l'àmbit de l'empresa, és en general més oberta a la participació, amb més comunicació i empatia, té facilitat per adaptar-se als canvis, és intuitiva, més mediadora i més cooperativa que competitiva. D'acord amb això, les empreses de l'IBEX 35 en les que en el seu consell directiu hi ha més de tres dones, tenen un millor funcionament, doncs no s'arrisquen tant i hi ha més facilitat per la cooperació i la mediació que en empreses que abunden els homes. Montserrat Ramon va afegir que "davant la crisi econòmica que estem patint, s'ha detectat que l'aportació de les dones és important, doncs analitzen les coses des de més punts de vista, amplitut de mires i practicitat, es preocupen pels equips, pels resultats i busquen més efectivitat en el seu treball. Per altra banda, també es va exposar la problemàtica de la conciliació familiar i es van donar una sèrie de mesures a prendre, algunes d'elles com l'adaptació de l'horari de dinar, establir jornades intesives en funció de la producció i temes personals, divendres intensius, horari flexible en relació al compliment d'objectius, horari flexible en l'entrada i sortida, etc.  La ponent va explicar que aquestes mesures i altres relacionades amb el temps i el treball, depenen d'un canvi social a més d'un canvi de mentalitat i de manera de fer, per concloure que "si no es canvia la manera de dirigir actual, serà molt difícil tenir una cultura empresarial que sigui igual a empresa flexible i responsable".

A continuació va tenir lloc la taula rodona, “Les dones empresàries en el temps” moderada per Silvia Requena i Martínez, advocada i amb la participació de cinc dones empresàries, totes elles vinculades al món rural i amb projectes molt diversos, com la Núria Martell, sòcia Fundadora de Kiwisac, l'Àngels Berengué, directora del Centre d'Estudis BellSons de Bell-lloc, l'Antònia Mulet de Ca l'Arrufat en el sector del Turisme Rural, i la Maria Rosa Moreno, sòcia fundadora de Serveis Administratius ROMO. Cadascuna d'elles va explicar la seva experiència, com van aprofitar les oportunitats i com han desenvolupant els seus projectes fins el moment.  

Finalment, Ramon Cònsola, alcalde de Bell-lloc i Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida van clausurar l'acte.

Comentaris
Més a Comarca