Manel Fa Binefa guanya el Premi Comarcal de Treballs de Recerca

Un alumne del Col·legi La Salle de Mollerussa ha realitzat un treball sobre la Cydia Pomonella, més coneguda per carpocapsa , un insecte que afecta a les produccions de fruita dolça,especialment a les pomeres. Manel Fa ha analitzat el comportament de l'insecte en ecosistemes artificials i com reacciona davant d'algunes situacions.
photo_camera Imatge de tots els participants en el Premi de Treballs de Recerca.

El jurat qualificador de la dotzena edició del Premi Comarcal de Treballs de Recerca va otorgar el premi al treball Cydia Pomonella, de l’alumne del Col·legi La Salle de Mollerussa Manel Fa Binefa. L'estudiant ha dissenyat un projecte empíric que consisteix en estudiar el comportament de la Cydia pomonella o carpocapsa en tots els cicles de l’insecte (de cuc a papallona) i també la seva resposta en diferents hàbitats, en funció de la llum, la humitat i d’altres condicions ambientals.
El treball analitza el comportament de l’insecte en ecosistemes artificials i com reacciona davant d’algunes situacions. D’aquí, l’alumne extreu algunes conclusions útils per a la pràctica de la pagesia, ja que la carpocapsa afecta especialment les plantacions de pomes. Com que ha dissenyat diversos hàbitats per al corc de la poma i ha analitzat el comportament de l’animal en tot el cicle, l’autor del treball proposa unes trampes que permetrien eliminar a poc a poc les plagues de Cydia pomonella.

Explica que es poden utilitzar tires de roba i fusta o cartó per a crear un hàbitat on els insectes anirien a teixir els capolls;

si el pagès controla aquesta mena de nius i els elimina quan hi ha insectes o bé capolls dins, farà remetre la població de carpocapsa. Ara bé, reconeix que aquest mètode pot ser efectiu a llarg termini, ja que per a fer els capolls, la carpocapsa ja ha d’haver foradat els fruits.
El jurat qualificador també ha volgut reconèixer com a finalista el treball Els arbres ornamentals dels parcs i carrers de Mollerussa, de l’alumne Roger Solé Soler, de l’Institut Terres de Ponent de Mollerussa, per la seva originalitat i feina desenvolupada. En aquest projecte, es cataloguen totes les espècies d’arbres de la ciutat de Mollerussa i el seu autor proposa una ruta per la ciutat per a conèixer la diversitat d’arbres que hi ha.
En l’acte de lliurament del premi, el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Francesc Fabregat, ha volgut incidir en la importància de potenciar la recerca i especialment la que fa referència al Pla d’Urgell, ja que

conèixer i el nostre territori més proper fa que el valorem i l’estimem més.

Comentaris
Més a Comarca