01.03.2021 |

Originalitat i enginy de productors i restauradors, amb l'Estany com a inspiració

El pa de l'Estany, pollastre amb poma, torrades amb poma, botifarra negra i formatge de cabra gratinat, llonganissa amb crema de poma o romesco de bacallà amb daus de poma i allioli de poma, algunes de les propostes de la Mostra Gastronómica de l'Estany d'Ivars i Vila-sana. 

El responsable del Forn Pa de Ronyo de Torregrossa mostra el Pa de l'Estany.
El responsable del Forn Pa de Ronyo de Torregrossa mostra el Pa de l'Estany.
Originalitat i enginy de productors i restauradors, amb l'Estany com a inspiració

L'Estany d'Ivars i Vila-sana va celebrar aquest diumenge la segona edició del Dia de l'Estany, una festa que recorda la recuperació de la zona humida i que sol ser un atractiu que aglutini totes les possibilitats que ofereix l'espai natural. Per aquest motiu la celebració es complementa amb una Mostra gastronòmica en la que hi participen productors i restauradors de la comarca.

En la passada edició es va dedicar la jornada a la cuina de l'anguila, un peix que havia estat molt abundant en l'antic estany, al qual es va voler retre homenatge de manera simbòlica. En aquesta ocasió les propostes gastronòmiques han estat dedicades a la poma, els restauradors que van participar en la mostra van presentar un seguit de plats el·laborats amb aquesta fruita.

És el cas del restaurant Petit Xiroi de Vila-sana que va presentar un romesco de bacallà amb daus de poma i allioli de poma. Per la seva banda el restaurant 2007 de la Fuliola va proposar un conill amb vinagre acompanyat de pa blanc amb confitura de poma fuji. La poma tambè va ser l'ingredient que el restaurant Amoca de Linyola va incorporar en el seu plat de pollastre.

Una proposta més sofisticada va ser la que presentava Cal Modest d’Ivars, amb un llit de verdures sobre llonganissa amb crema de pomes. I també els  bunyols de poma amb crema de camamilla, poma farcida d’espinacs i formatge i poma farcida amb gratinat de carbassó, que es va cuinar des del restaurant Castell del Remei.

A tot això es va afegir altres innovacions com el Pa de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, que presentava el Forn Pa de Ronyó de Torregrossa, es tracta d'un  pa sense crosta; amb oli d'oliva, que fa una textura tova; herbes com farigola, romaní i fonoll I un ocell dibuixat. Així com un dolç que ja ha popularitzat el forn de pa Cal Gili d’Ivars, com són els Estanyets, un coca dolça en forma d’estany. 

Cal destacar que per el·laborar els plats presentats en la mostra es van utilitzar productes de proximitat  que garanteixen les firmes participants, la majoria d’elles pertanyen al programa GUSTUM, que coordina el Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell: Cal Valls i els seus productes ecològics, Vinagres Badia, Formatges Camps, Oli Camins de Verdor, Cal Peretó, Camamilla de Linyola, Conill com Cal, Pollastres ecològics la Torre d’Erbull, Pa d’Abans, Cal Gassó, Manel Ferré i els vins del Castell del Remei.

Una jornada en la que hi van participar al voltant d'un miler de persones, que van poder compaginar la gastronomia amb  passejades en cavall o en barca, així com participar en l'anellament d'aus. També es va dur a terme una la plantada d’arbres, en aquesta ocasió, a més d’alguns tamarius, es va optar per espècies arbustives com poden ser el romer, el garric, el coscoll o el timó, que són pròpies de la zona i de secà. En total, es van plantar 180 plantes entre l'embarcador d’Ivars d’Urgell i la zona de la pèrgola.

   

Originalitat i enginy de productors i restauradors, amb l'Estany com a inspiració
comentaris