Puleva Food inicia les obres d'ampliació, malgrat els contenciosos dels propietaris de terrenys

Els propietaris de la zona continuen la lluita judicial  en considerar que s'ha redactat un pla urbanístic, i que els perjudica greument, quan existien alternatives menys agressives als interessos particulars i socials.

Imatge aèria de la zona afectada per l'ampliació de Puleva Food.
photo_camera Imatge aèria de la zona afectada per l'ampliació de Puleva Food.

La companyia Puleva Food ha iniciat la primera fase de les obres d'ampliació de la planta de Golmés, una actuació que consisteix en la construcció d’un magatzem robotitzat, que tindrà un sistema revolucionari de control d’esterilitat de la producció i l’ampliació de cinc molls de carga.

En una segona fase l'empresa preveu incorporar dues noves línies d'envasament, per tal d'adaptar el seu producte a les noves exigències del mercat. Actualment la planta de Golmés treballa amb envasos de litre i mig, i el nou projecte permetrà elaborar bricks de 200 i 250 ml, amb un important increment de la producció.

En una tercera fase, les millores afectaran la planta de tractament d'aigües residuals, que s'haurà de millorar per tal d'adaptar-la a les noves dimensions de producció i a les exigències i regulació mediambiental.

La companyia té previst realitzar aquestes actuacions en el termini de quatre anys, amb una inversió que supera els 40 milions d'euros. Un pla de desenvolupament, que contempla la consolidació de la indústria des d'un punt de vista de producció, si no que es pretén convertir la factoria de Mollerussa- Golmés en el centre logístic de referència del grup Lactalis, per la distribució de producte acabat en l'àmbit nacional, amb un projecte per 30 anys que convertirà en la més important del grup a Espanya i una de les més punteres en l'àmbit de la indústria làctica a Catalunya.

La factoria actualment té uns 190 treballadors, i arran d'aquesta ampliació hi ha una previsió d'increment de 50 llocs de treball qualificats, 10 en la primera fase, 20 en la segona i 20 més en l'execució final del projecte..  

Un projecte que no ha estat exempt de polèmica, ja que l'Ajuntament de Golmés s'ha vist obligat a dur a terme requalificacions de terrenys, que el planejament urbanístic contemplava com a residencials, i transformar-los en industrials. Una actuació que ha afectat un grup de propietaris de la zona, que consideren que els ha perjudicat greument, quan existien alternatives més equitatives per totes les parts.

S'han presentat tres contenciosos, dos per part d'industrials de la zona, i un tercer que agrupa als petits propietaris. Litigis que volen demostrar que les administracions implicades han fet cas omís a totes les normatives existents, amb l'argument de l'interès Social. Per altra banda l'actuació també afecta a dues empreses de la zona que actualment ocupa a més de 150 treballadors, i que es poden veure afectades o obligades a tancar.

A conseqüència dels contenciosos presentats pels propietaris, l'administració va haver de retirar l'expedient inicial, i es va redactar una nova modificació de normes subsidiàries, que separava els terrenys de l'empresa i els incloïa en la zona consolidada, per la qual cosa no havia de fer cap tipus de cessions. Al contrari, la resta de terrenys quedaven afectats en la nova planificació, que obligava a fer les cessions de vials i zones verdes.

Els arguments no tan sols fan referència a la requalificació dels terrenys, sinó també al fet que el magatzem que està previst construir tindrà una alçada de 27 metres, el que representa un greu impacte visual per la zona, al que s'ha d'afegir la mobilitat d'un gran nombre de transport pesant.

Els propietaris, manifesten que no estan en contra de l'ampliació de l'empresa, ni desitgen el trasllat de l'activitat, tan sols demanen que la normativa s'apliqui en igualtat de condicions, i que l'interès social ha de ser igual per la companyia, com per empreses consolidades de la zona. Segons els propietaris ni tan sols s'han volgut estudiar alternatives, que existien, deixant tot el projecte en mans de l'empresa.  

Comentaris
Més a Comarca