28.10.2021 |
Territoris.cat

Tanca el cinema Planell després de gairebé 50 anys de funcionament

Després de quasi 50 anys treballant de forma ininterrompuda durant tots els festius i tots els caps de setmana, el cine Planell deixarà de fer projeccions de cinema el proper 8 de setembre. El diumenge 18 d'agost es rendirà homenatge a totes les persones que hi han treballat.

Imatge de la sala A del cinema Planell de Linyola
Tanca el cinema Planell després de gairebé 50 anys de funcionament

El novembre de 1.964 amb EL CID, s’inaugurava el cinema Planell de Linyola, que va ser un referent a les contrades veïnes durant molts anys, per molts motius.

En Ramon Vilaltella i Joan Aumedes varen construir un nou cinema amb més de 1.000 localitats i que fins la data, ha projectat totes les estrenes durant quasi 50 anys, tots els caps de setmana i festius.

El cinema Planell va ésser uns del més innovadors en cadascuna de les diferents etapes en què les sales de cinema experimentaven canvis:

Va ser dels primers en col·locar butaques encoixinades.

Va ser el primer local de la província en tenir dues sales.

Va ser dels primers ens instal·lar el so stereo.

Va estrenar pel·lícules en primícia en tota la província.

Va ser el primer en implantar el sistema d’abonaments l’any 1978, amb prop de 1.000 persones abonades.

En Pere Aumedes, gerent del Circuit Urgellenc comentava que

Tot comença i tot s’acaba.

"El canvi obligat als projectors digitals, junt amb la davallada d’espectadors i d’abonats (actualment més de 200), la manca de suport municipal, i la futura jubilació de la persona encarregada i projeccionista del cinema després de 22 anys, ens han fet prendre la decisió de tancar el proper 8 de setembre".

Les sales del cine Planell durant aquestes 6 dècades, dels anys 60 fins l’actualitat, han estat un referent cultural i social a Linyola i també per les poblacions veïnes. En elles s’hi han projectat “totes” les millors pel·lícules, premiades amb “Oscars”, amb “Goyas”, “Césars” i també “Gaudís”, d’aventures, comèdies, drames, de dibuixos, de terror, bèliques... els seu record queden entre les parets i les butaques. 

Els canvis socials i tecnològics, ens porten a prendre aquesta determinació molt dolguda, però al mateix temps meditada i també demorada en diverses ocasions.

I també queden en el record moltes persones que han ajudat a què durant tants anys fos possible; especialment els treballadors i els clients. Aumedes experessava el seu agraïment a totes aquestes persones per l'estima demostrada pel cinema i en especial pel Cine Planell,  també a l’ajuntament que en èpoques hi ha posat la seva important col·laboració econòmica; però en particular als abonats que des de finals dels anys 70 van fer possible mantenir viu el cinema.

Al  cine Planell a més de cinema, s’hi han realitzat altres activitats com festivals escolars, concerts, espectacles musicals, actes electorals...

Des de Circuit Urgellenc i per agrair aquesta fidelitat, es dóna la possibilitat de seguir abonats al cinema, podent assistir als cinemes de Mollerussa, Agramunt, Bellpuig o Tàrrega amb unes quotes molt similars a les actuals.

Aquest diumenge 18 d'agost a partir de les 13h, es farà un homenatge a totes les persones que hi han treballat desde la seva obertura. Així mateix, s'inaugurarà una exposició amb imatges, cartells, fulletons..., a la que tothom i és convidat a participar-hi aportant materials relacionats amb el cinema Planell , per recordar moments que formen part de la història de Linyola. 

Durant l'acte, es farà la projecció del curtmetratge "Destins" dirigit per Robert Garcia i produït per Plandora Produccions al juny de 2010; rodat en part a la cabina del cinema Planell. 

    

Sinopsi: "Destins" és una història d'amistat, malenconia, tristesa, ràbia, companyerisme, intriga... 
Un reflex de com les coincidències poden fer variar  el destí de les persones i, encara que sembli impossible, com la realitat supera sempre la ficció.

Tanca el cinema Planell després de gairebé 50 anys de funcionament
comentaris