23.05.2022 |

La passió pels Kiwis al bell mig de la Plana d'Urgell

Jordi Vidal fa més de vint anys que va convertir una curiositat en autèntica passió, aquest vilanovenc de 72 anys ha fet possible adaptar una plantació de Kiwis a la climatologia de la Plana d'Urgell.

Jordi Vidal en un moment de la collita de kiwis a la seva finca.
Jordi Vidal en un moment de la collita de kiwis a la seva finca.
La passió pels Kiwis al bell mig de la Plana d'Urgell

Amb tota seguretat que més d'una persona de la Plana i algun que altre col·leccionista deu de tenir a casa seva un envàs de sifó La Jovial, una marca que va sorgir a Bellpuig i que comercialitzava la família de Jordi Vidal. Una activitat i una beguda que va tenir molt d'èxit i que no podia faltar en qualsevol aperitiu que s'apreciés de qualitat.

Amb els anys i els nous hàbits aquesta beguda tan tradicional va desaparèixer i el Jordi Vidal va continuar amb la seva activitat com a electricista, que combinava amb les tasques agrícoles d'una petita finca familiar.

Per aquelles circumstàncies de la vida un dia va caure a les mans del Jordi una planta de Kiwi que li va regalar un amic, una fruita que li va despertar la curiositat, ja que en aquells anys era un exotisme no gaire habitual a les nostres contrades.

Va ser precisament aquesta curiositat la que va empènyer a Vidal a plantar la llavor d'aquella estranya i peluda fruita en una finca a Bellpuig. La sorpresa va ser grata per aquest bellpuigenc al comprovar que la planta creixia i s'adaptava a la climatologia de la plana. Una planta curiosa molt diferent a les habituals a la zona que encara va encoratjar molt més a Vidal a continuar investigant sobre les seves característiques.

Interès va créixer a mesura que creixia la primera planta, fins el punt de què Vidal va arrancar els seus fruiters i va reconvertir la finca en una plantació de Kiwis, amb la sorpresa dels seus coneguts, que van pensar que es tractava d'una extravagància. Però la tenacitat del bellpuigenc va fer possible que poc a poc la finca es convertís en un petit oasis tropical al mig de la Plana d'Urgell. Des d'aleshores Vidal ha cuidat amb extremada pulcritud la seva plantació fins al més petit detall per tal d'adaptar-la a les necessitats de les plantes.

Poc a poc Vidal va tenir que involucrar a tota la família en el seu petit projecte, ja que la finca va prendre dimensions considerables, fins al punt de convertir-se en un referent i motiu d'admiració d'altres gran productors de la zona. La finca està produint actualment al voltant de 10.000 quilos de Kiwis que Vidal comercialitza en gran part a particulars.

Vidal assegura que ha estat tot un repte adaptar la planta del Kiwi a la zona però que ho ha fet a la seva manera, experimentant de forma autodidacta i posant-li molt de carinyo i passió. Al seus 72 anys Vidal continua cuidant la plantació com el primer dia i se sent orgullós explicant de quina manera ha fet possible el seu repte.  

El Kiwi és una planta originaria de la China, concretament de les vessants de l'Himàlaia, que porta el seu nom degut a la semblança amb l'au del mateix nom que habita a Nova Zelanda, país on es va introduir aquesta fruita i des del que es va popularitzar, encara que actualment Itàlia és el principal productor.

Aquesta espècie és una vigorosa trepadora llenyosa d'hàbit caducifoli que por arribar a tenir els 9 metres d'altura. En ser varietats que tenen flors masculines i femenines en diferent plantes, els dos sexes s'han de plantar molt propers perquè es produeixi la pol·linització, aquesta la duen a terme les abelles; en les plantacions usualment es distribueixen ruscs per facilitar aquesta tasca.

La passió pels Kiwis al bell mig de la Plana d'Urgell
comentaris