L'escola Joc de la Bola de Lleida intercanvia cultures amb escolars sahrauís

El material elaborat al Joc de la Bola el traslladaran als escolars sahrauís, una delegació de joves que cursen cicles formatius a l'INS Ronda, i del Col·legi Episcopal, que viatjaran al camp de refugiats de Tindouf al mes de març 
Presentació projecte Coneixem i intercanviem de l'escola Joc de la Bola
photo_camera Presentació projecte Coneixem i intercanviem de l'escola Joc de la Bola

L'Escola Joc de la Bola i l'organització Sàhara Ponent han desplegat un intercanvi cultural i pedagògic amb l'escola sahrauí Víctimas del Sweto d'Auserd, un centre educatiu que es troba en el camp de refugiats de Tindouf a Algèria. El projecte, que han batejat amb el nom Coneixem i intercanviem, té com a objectiu que ambdós col·lectius treballin en la confecció de jocs i material lúdic, pedagògic i cultural que després es podran intercanviar entre un i altre centre educatiu.

Presentació projecte Coneixem i intercanviem de l'escola Joc de la BolaEls escolars lleidatans despleguen el projecte en tres fases, la primera en la qual intervenen els alumnes de P5 i primer i segon de Primària, es tracta de preparar dos jocs Memory, dibuixant aspectes quotidians del seu entorn, el lloc on viuen i els seus monuments i tradicions, la roba, el menjar o l'escola, entre altres.

El cicle mitjà de tercer i quart de Primària s'han dedicat ha escrit cartes explicant els seus costums i l'entorn familiar. El cicle superior de cinquè i sisè de Primària han elaborat quatre diccionaris visuals amb imatges sobre materials, llocs, menjar i altres aspectes de la cultura catalana, acompanyant-los d'una breu descripció en castellà.

Presentació projecte Coneixem i intercanviemEl material elaborat pels escolars del Joc de la Bola el lliuraran als alumnes l'escola de Primària sahrauí Víctimas del Sweto d'Auserd, una delegació de joves que cursen cicles formatius a l'INS Ronda, i del Col·legi Episcopal, que viatjaran al camp de refugiats de Tindouf al mes de març. Al mateix temps, els joves lleidatans seran els encarregats que els infants sahrauís elaborin els treballs, de recollir-los i de lliurar-los, en tornar a Lleida, a l'Escola Joc de la Bola.

Els estudiants de Formació Professional es desplacen al continent africà, per dur a terme les pràctiques en el marc del projecte Cicles formatius a Terreny, una iniciativa impulsada per l'àrea de Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Lleida conjuntament amb l'entitat Sàhara Ponent

L'objectiu del projecte

El projecte Coneixem i intercanviem  té la voluntat de promoure un intercanvi cultural i educatiu entre escolars lleidatans i nens de l'escola Victimas de Swetto d'Auserd. La iniciativa es planteja com un intercanvi de coneixement mutu i un aprenentatge entre ambdós mons escolars amb la finalitat d'enriquir tota la comunitat educativa, transmetent valors d'empatia, solidaritat i cooperació. Aprofitant el desenvolupament del projecte, es duu a terme una recollida de material escolar per intentar pal·liar l'escassetat d'aquest en els campaments.

La primera experiència del projecte Coneixem i intercanviem va tenir lloc l'any 2016, amb un intercanvi entre 300 alumnes de l'Escola Doctor Serès i 300 escolars sahrauís de l'escola Víctimas del Sweto.

     

     

Comentaris