Més de 350 estudiants participen en la First Lego League de Lleida

El torneig de robòtica FIRST LEGO League, té com a objectiu afavorir vocacions científiques-tecnològiques entre els joves, així com fomentar la consciència social i el treball en equip
 
Participants durant un torneig de la First Lego League de Lleida
photo_camera Participants durant un torneig de la First Lego League de Lleida

L'equip Sermelegos del col·legi Sant Ermengol d'Andorra la Vella es va proclamar guanyador de la novena convocatòria del concurs First Lego League, Els estudiants del país dels Pirineus presentaven un projecte de generació d'electricitat en edificis a través de plaques fotovoltaiques, una proposta que també incloïa mesures per millorar la sostenibilitat de la mobilitat.

El campus de Cappont de la Universitat de Lleida (UdL) va acollir aquest dissabte la FIRST LEGO League, una convocatòria que en la novena edició ha reunit un total de 358 alumnes. El torneig de robòtica, que ha aplegat estudiants d'entre 4 i 16 anys, té com a objectiu afavorir vocacions científiques-tecnològiques entre els joves, així com fomentar la consciència social i el treball en equip.

Grups participants a la First Lego League fent proves als robots abans de la competicióEl First LEGO League apropar la ciència i la tecnologia als joves perquè en el moment de decidir els seus estudis superiors tinguin clar si els hi agrada la ciència i la tecnologia o bé una altra branca, i així evitar frustracions en començar el grau, segons ha explicat el director de la competició a Lleida i professor de la UdL, Fernando Guirado.

Hi ha una mancança molt gran d'enginyers i d'enginyeres a la societat, per aquest motiu el certamen aconsegueix que els joves comencin a treballar molt aviat aquests aspectes. S'hauria de projectar l'enginyeria com un joc i no una matèria molt complexa

Els participants procedien de 32 escoles i instituts de les comarques de Ponent, la Franja, Barcelona i el Principat d'Andorra. Els 30 equips, formats per joves d'entre 10 i 16 s'han enfrontat al repte City Shaper, i els 14 equips júnior, d'entre 6 i 9 anys, al BommtownBuild.

La temàtica dels desafiaments ha girat al voltant del futur de les ciutats on els participants han hagut de desenvolupar un projecte sobre com ha de ser una ciutat en un futur pròxim perquè sigui el més fàcil i habitable per la ciutadania

A més del projecte, els participants també han hagut de construir i programar un robot autònom utilitzant la tecnologia Lego per resoldre les missions del joc.

Participant a la First Lego League que mostra al jurat una maqueta feta amb peces LegoCom a novetat d'enguany, s'ha convocat la First Lego League Junior Discovery, una proposta per a introduir la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i a les matemàtiques, als nens i nenes d'entre 4 a 6 anys. Una primera edició en la qual hi han participat dos equips de Guissona.

També es presentaven al concurs l'escola FEDAC de Guissona, de l'equip The Revolutionaries, desenvolupaven uns contenidors anomenats smarbish que amb un sensor d'ultrasò, detecta la capacitat dels recipients de la brossa. El sistema permet que, els camions de recollida d'escombraries només es desplaçarien quan els contenidors estiguessin plens. El projecte també vol introduir l'aspecte sostenible, ja que reduiria el consum de combustible, i com a conseqüència la contaminació.

L'escola Montagut de Vilafranca del Penedès, aconseguia el segon premi, desenvolupant habitacions fetes per mòduls amb les que volen facilitar les mudances

L'equip guanyador participarà a la final estatal que se celebrarà el pròxim 29 i 29 de març a Santa Cruz de Tenerife. Així mateix, dissabte 7 de març la First Lego League es traslladarà al campus Igualada-UdL. La tercera edició a la capital de l'Anoia aplegarà 23 equips, integrats per 180 joves de 16 col·legis i instituts de les comarques de Barcelona.

Comentaris