Guissona fomenta la cohesió i l'activisme social

Amb poc més de 7.000 habitants, dels quals gairebé la meitat van arribar en un període de 10 anys, i d'una cinquantena de procedències diferents, Guissona no només es mostra com una vila amb molta diversitat cultural, sinó també com un municipi molt actiu a nivell social, amb múltiples iniciatives que fomenten la cohesió i la participació ciutadana al llarg de l'any, organitzades conjuntament per les diverses associacions i col·lectius del municipi, junt amb el consistori. 

El passat dissabte 18 de maig, va tenir lloc a Guissona una de les iniciatives que més anys porta celebrant-se i més ha arrelat al municipi; la jornada intercultural COLORS. Aquest és el tretzè any que se celebra, i venia definida des del teixit associatiu de la vila i sota el paraigües del Pla Educatiu d’Entorn. La jornada es va celebrar al voltant dels cants del món, amb cançons d’arreu del planeta.

Més de 150 guissonencs van assajar durant tot el matí lletres i cançons provinents dels països d’origen de les seves nacionalitats majoritàries: catalanes, de la mà de la coral el Doll de Veus; romaneses, escollides per representants de la comunitat romanesa; ucraïneses, de la mà de l’Associació Eslava Oriental; senegaleses, sota la batuta de la Unió de la Comunitat Senegalesamarroquines, pels alumnes de català i castellà de Cáritas Guissona; i colombianes, gràcies als representants de l’ACOLCAT a Guissona.

Sis cançons van traslladar els participants a cultures i ritmes diferents des de primera hora de matí fins a les 12 del migdia, temps en el que els assistents van fer un esmorzar

A les 12, a la seu dels Margeners s’hi va traslladar el periodista Carles Esteve (de Quarts de 9 i la Revista Castells, i director del Baròmetre Casteller) i Georgiana Ciupag, catalana d'origen romanès, tècnica en administració i candidata a les eleccions europees, ambdós músics de gralla i castellers a Vilafranca i al Vendrell. Ells dos van compartir una estona de tertúlia amb els guissonencs i van parlar del món casteller com a porta d'entrada a la cultura catalana als nouvinguts des de sempre.

Després de la conferència, la plaça Bisbe Benlloch va omplir-se de gom a gom de gorres de colors que es van repartir entre els participants, qui van cantar totes les cançons que s'havien assajat al llarg del matí en un acte molt festiu.

IMG_20190518_132557

Com a cloenda de la jornada es va ballar Jason Derulo en un flashmob que van aprendre tots els nens als seus centres educatius i que van ballar a la plaça acompanyats de les seves famílies.

La jornada va cloure a les 2 del migdia amb vermut d'intercanvi cultural, elaborat per les diferents associacions.

La jornada també va comptar amb la presència de director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Lleida, Joan Santacana, que va estar acompanyat de l’alcalde Xavier Casoliva i de la resta de regidors del consistori.

Més iniciatives transversals

Per altra banda, el proper divendres, se celebrarà una nova acció conjunta que vol apel·lar a tota la població per fomentar la reflexió entorn temes d’importància a la vila; aquest cop, contra el vandalisme i l’incivisme, i en pro d’una vida i un entorn més sostenibles. 1350 alumnes de tots els centres educatius de Guissona, s’uniran de les mans i encerclaran el centre de la vila de Guissona com acció simbòlica i reivindicativa.

A les 12 del migdia, tot l’alumnat es repartirà per les ravals de Guissona, i s’agafaran de les mans en senyal de 'protecció i de lluita'

Aquesta activitat, oberta a tota la població, és promoguda per FEDAC Guissona, l’Escola Mestre Ramon Estadella i Torradeflot, l’Escola Ramon Faus i Esteve, l’INS Guissona, la Llar d’infants Municipal Patufet, i compta amb la col·laboració del Pla Educatiu d’Entorn i l’Ajuntament de Guissona.

Aquest gest s’emmarca també, dins el Dia Mundial del Medi Ambient, que oficialment serà el proper 5 de juny.

Comentaris