23.04.2021 |

Mascançà dedica les Jornades d'Estudis al 150è aniversari dels Canals d'Urgell

El mollerussenc Jaume Suau, professor de la Universitat de Lleida, presentarà un estudi sobre l'evolució de l'atletisme al Pla d'Urgell des dels seus orígens medievals fins a l'actualitat.

Els presidents del Consell i del Mascançà Francesc Fabregat i Jordi Soldevila.
Els presidents del Consell i del Mascançà Francesc Fabregat i Jordi Soldevila.
Mascançà dedica les Jornades d'Estudis al 150è aniversari dels Canals d'Urgell

El Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà ha organitzat la tercera edició de les Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell, un esdeveniment que tindrà lloc el dissabte 17 de novembre a partir de 2/4 de 10 del matí a Bellvís, i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Bellvís i el suport del Consell Comarcal, la Diputació de Lleida, l'Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC).

Les jornades es presenten en dues seccions. La primera té com a objecte central el Canal d’Urgell, en motiu del 150è aniversari d’inauguració de l’obra; mentre que la segona serà de caràcter miscel∙lani. De les nou exposicions programades, sis tracten sobre el Canal, entre les que destaca la del professor Josep Maria Ramon (Universitat de Múrcia), que hi exposarà la seva tesi doctoral encara inèdita sobre el mateix Canal d’Urgell. La ponència inaugural anirà a càrrec del professor Jaume Barrull (Universitat de Lleida), i la resta de comunicants analitzaran el Canal des d’una perspectiva geogràfica (Diego Teruel), literària (Anna Llovera) i històrica (Esteve Mestre i Ton Solé).

En la segona secció les exposicions abasten temes diversos, com la del professor de la Universitat de Barcelona i arqueòleg Ignasi Garcés sobre el Tossal de les Tenalles (Sidamon), la del professor de la Universitat de Lleida, el mollerussenc Jaume Suau, sobre l’atletisme al Pla d’Urgell des dels seus orígens medievals fins a l’actualitat o la de l’ornitòleg Joan Estrada sobre l’impacte de la recuperació de l’Estany d’Ivars i Vila-sana sobre els ocells aquàtics de les comarques de Ponent.

El Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascança té previst que les ponències i comunicacions formin part del quart número de la revista Mascançà
que es publicarà el 2013, per tal que els treballs quedin recollits en un document a l'abast del públic i estudiosos.

L’acte acabarà amb una visita a la població, guiada conjuntament per l’alcalde i membres de Mascançà. Tant la visita com les Jornades són obertes i gratuïtes per a tota la població.

El diari digital territoris.cat oferirà als seus lectors la possibilitat de seguir les ponències de les jornades en directe des del seu canal de TV en el següent enllaç:

Jornades Mascançà en directe des de Bellvís

Mascançà dedica les Jornades d'Estudis al 150è aniversari dels Canals d'Urgell
comentaris